Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се справим с лошия началник

Как да се справим с лошия началник

Как да се справим с лошия началник - изображение

Не всеки има щастието началникът му да е личност, която умее да мотивира, помага на служителите и ги вдъхновява. Да, често е точно обратното. И преди да скръцнете със зъби и да решите, чe сте безсилни, спрете за миг и помислете. Извън емоциите е ясно, че вероятно има причина шефът ви да се държи ужасно, неприемливо, дразнещо, арогантно. И ако искате да се чувствате наистина добре, да се развивате професионално и да отивате на работа с удоволствие, най-напред си отговорете на въпроса какви са причините за лошото поведение на началника ви.

Лошият характер – ето едно напълно възможно обяснение. Човекът просто си е такъв и се държи неподобаващо както с близките, така и с подчинените си. Често има проблеми в отношенията си с останалите и най-вероятно това го прави нещастен. Именно това кара подобни хора да доминират и винаги да се присмиват на онези, които са по-долу от тях по ранг. Има и началници, които дори не осъзнават, че предизвикват напрежение в екипа си. Те са убедени, че по този начин постъпват всички, че това е правилното поведение и благодарение на него са добри ръководители.

Случайното издигане – много често хората биват поставяни на ръководна позиция, не защото са компетентни и имат натрупан опит и познания в сферата, в която работят, а по съвсем различни причини. Този тип началници не са наясно как да бъдат добри лидери

Липсата на пряк контакт с подчинените – и това е вариант за лошото поведение на ръководител, който разчита единствено на електронната комуникация. Липсата на пряк контакт с работещите винаги се превръща в бариера, а и е една от основните грешки, водеща до неприятни отношения между шефа и неговите подчинени.

Повсеместен контрол – за този тип шефове е от огромно значение да следят под лупа и най-малкия детайл при осъществяването на поредната задача. Напълно възможно е да го правят, защото в миналото са допуснали грешка, която е повлияла на осъществяването на инициатива и сега, водени от страха, контролират всяка крачка и буквално дишат във врата на служителите си.

Това е твърде малка част от възможните причини човекът, който ръководи, да се държи безобразно. Разбирате, че има хиляди вариации, но в случая е важно вие да потърсите характерните за вашия шеф и преди да му лепнете етикета „гадняр“, да се опитате да го разберете.

Следващата стъпка е да изработите стратегия, която ще ви помогне да се чувствате добре на работното си място и да изпълнявате задълженията си с удоволствие.

Ето и няколко практични съвета какво да направите.

Организирайте задачите си по степен на важност. Направете списък с всички задачи, които са ви поставени и ги подредете по важност. Срещу всяка от тях отбележете колко време и какви ресурси са необходими, за да я изпълните. Представете това на шефа си, дори поискайте неговото съгласие. Ако междувременно се появи нов ангажимент, обсъдете дали той е приоритетен и дали трябва за момента да пренебрегнете останалите. По този начин вие лишавате началника си от възможността да ви обвинява в забавяне или още по-лошо в неизпълнение на поставените задачи.

Опитайте се да разберете, какво се очаква от вас. Вероятно сте наясно, че често нашите предположения не отговарят на истината. Затова най-добре попитайте направо, за да няма никакви недоразумения.

Винаги проявявайте уважение. Независимо от поведението на началника ви или от факта, че той се е издигнал до този пост случайно, никога не забравяйте доброто възпитание, нито че той стои над вас и от него зависят както финансовата ви стабилност, така и кариерното ви развитие. Само ако вие демонстрирате уважение, може да очаквате и той да се отнася с вас така.

Поговорете с него. Изберете подходящо време и открито споделете как се чувствате, кое ви притеснява, как отношението му влияе върху начина и качеството на работата ви. Никога не бъдете сам с началника си по време на подобен разговор, а направете възможното той да е в присъствието на колегите ви.

Ако нито един от тези съвети не помогне и шефът ви продължава да се държи лошо с вас, това е сигурен знак, че е крайно време да престанете да сте жертва. Предприемете мерки! Не се колебайте и го направете.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: www.vitamarg.com

Снимки: addicted2success.com   

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛечения