Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се борим с дискриминацията на работното място

Как да се борим с дискриминацията на работното място

Как да се борим с дискриминацията на работното място - изображение

В Закона за защита от дискриминацията е посочено ясно, че основната му цел е да урежда защитата срещу всички форми на дискриминация и да съдейства за нейното предотвратяване.

https://static.framar.bg/filestore/zakon_za_zashtita_ot_diskriminaciq.jpg

И въпреки факта, че проблемът с дискриминацията е във фокуса на общественото внимание, че предотвратяването й е уредено в законови текстове, то е факт, че всичко е в ръцете на работодателя и е затворено във фирмата, подчертава Гуендолин Обург, юрист и консултант по темата в един от френските сайтове, посветени на проблема. Именно там предлагат няколко идеи, свързани с възможността работодателите да се борят с този проблем на работното място.

Създайте вътрешен барометър за защита от дискриминация:

Редовно оценявайте ситуация. Интересувайте се от всички подробности, проверявайте документацията и особено писмата, с които фирмата ви информира даден кандидат, че не е одобрен.

Преглеждайте внимателно ведомостта за заплатите, за да установите навреме проблем, свързан с по-ниско заплащане или лишаване от премия, например, заради дискриминационни мотиви.

Ако се налага въведете коригиращи мерки, които ще гарантират равните възможности на всички.
Подгответе си специална папка, в която да съхранявате всичко по темата.

Бъдете сигурни, че в случай на спор или съдебно дело този вътрешен барометър ще ви позволи да представите доказателства.

Разработете корпоративна култура за равни възможности и отсъствие на дискриминация:

Важно е да съобщите за ангажиментите, които компанията ви е поела в тази насока. Направете го публично и категорично заявете позицията си.

Информирайте служителите си за Закона за защита от дискриминацията.

Въведете критерии на всички нива в компанията – изяснете кой акт е дискриминационен, как се отразява неравенството в екипа, кои са предупредителните знаци и как да бъде разпозната дискриминацията.

Вероятно знаете, че стереотипите най-трудно се преодоляват, затова осъществете обучение за вашия персонал на всички нива. Не забравяйте, че и вие подлежите на такова.

Провокирайте по-чести срещи с екипа, представителите на синдикатите и други обособени групи, съществуващи във вашата фирма. По време на тях анализирайте съществуващи дискриминационни ситуации и търсете решения, адаптирани за вашата фирма.

Добра идея е дори да създадете група, в която да бъдат включени служители на ръководна позиция, представители на синдикалните структури и на персонала ви, които да наблюдават прилагането на тази политика.

Създайте Харта на добрите практики за равните възможности и липсата на дискриминация и по този начин изградете политиката на компанията по тази тема.

Не се притеснявайте да наложите санкции, ако идентифицирате служител, който дискриминира колеги.

И не на последно място насърчаването на равните възможности и противопоставянето на дискриминацията може да осъществите и чрез конкретни действия, сред които:

  • недискриминационна процедура за набиране на персонал;
  • описания на длъжностите, в които вниманието е насочено към уменията и знанията;
  • план за обучение, достъпен за всички служители;
  • прекратяване на всички вечерни срещи и оперативки след работно време;
  • отваряне на т.нар. мъжки работни места за жени и обратното.

Според Гуендолин Обург тези идеи, особено ако решите да ги реализирате, в действителност могат да помогнат много и дори да станете носител на титлата „Еталон на равенството“.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: grh.ooreka.fr  

Снимка: novethic.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиНовиниПсихологияЛюбопитноСпорт