Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да реагираме, когато сме жертва на дискриминация

Как да реагираме, когато сме жертва на дискриминация

Как да реагираме, когато сме жертва на дискриминация - изображение

Ако сте жертва на дискриминация не се измъчвайте и затваряйте в себе си, а реагирайте. Законът ви дава този шанс, така че се възползвайте максимално от него.

А какви са възможностите ви в тази ситуация ще научите от следващите редове.

  • Преговори и помирение – бъдете сигурни, че това ще бъде първото, което ще ви предложат експертите и вероятно ще бъдат прави. Преди да включите в разрешаването на казуса „тежката артилерия“, то направете опит да проведете разговор, по време на който да изясните ситуацията и да постигнете консенсус и помирение. Ако проблемът е провокиран от ваш колега или от началника на отдела, където работите, тогава медиатор в процеса на диалога ще бъде големият шеф. Когато обаче той е в основата на конфликта, между вас и него посредник трябва да бъде някой друг. Ако фирмата има няколко собственици, то останалите могат да влязат в тази роля.
  • Жалба до Комисията за защита от дискриминацията. Това е следващата стъпка, която ви дава реален шанс да постигнете справедливост. Не се колебайте и представете писмено вашия проблем, представяйки всички доказателства, с които разполагате.
  • Съдът. Това е също начин не само казусът ви да бъде разгледан, но и да получите обезщетение. Наемете адвокат, който има опит в решаването на случаи, свързани с дискриминацията.

Независимо от това кой от начините ще предпочетете, не забравяйте, че е необходимо да представите доказателства и да разполагате със свидетели.

Ако това е необходимо бихте могли да поискате мнение и от личния си лекар, в което той констатира последиците върху вашето здраве.

Една от препоръките на експертите е независимо какъв ще бъде резултатът от делото в съда или след намесата на КЗД, пострадалият да напусне работа. Аргументите са, че процесът на адаптация ще бъде труден и болезнен и за двете страни.

Други обаче са на мнение, че това не бива да се случва и пострадалият, който веднъж е доказал своята правота, не трябва с лека ръка да се отказва от постигнатото.

Каквито и варианти да изберете, най-важното е да не се примирявате, да не мълчите и да бъдете активни!

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: stop-discrimination.be

Снимка:workitdaily.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСпорт