Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Алтернативен начин за подаване на заявление за трудови злополуки

Алтернативен начин за подаване на заявление за трудови злополуки

Алтернативен начин за подаване на заявление за трудови злополуки - изображение

На 01.07.2014 г. Националният осигурителен институт (НОИ) официално допълва своя списък от електронни услуги с още две, даващи възможност на потребителите да се възползват от различни електронни административни облекчения.

Едната от тях предлага алтернатива за предоставянето по интернет на декларация за трудов инцидент. Тази декларация по утвърден образец следва да се подаде чрез интернет страницата на НОИ, придружена от електронно заявление, което е предварително попълнено. Заявлението за трудова злополука следва да е подписано от осигурителя, пострадалият работник или негови наследници с електронен подпис. Заявлението може да се или защити и чрез издаден от института личен идентификационен код за физически лица или чрез идентификационен код на осигурител (ИКО) при юридическите лица. Нужно е заверено от нотариус пълномощно, когато ситуацията налага присъствието на упълномощен човек.

Целта да се изиска декларацията, е да може своевременно да се декларира трудовият инцидент в определения от Националния осигурителен институт срок. За всички работодатели той е в рамките на 3 работни дни, а за пострадалия работник и наследниците му е една година (в случай че осигурителят не е декларирал злополуката).

Вторият вид електронна услуга, предоставяна от Националният осигурителен институт е свързана с подаването на своевременно уведомление при наличие на съмнения за професионално заболяване. Тази административна услуга е цели облекчение на работата общопрактикуващите медици и лекарите по дентална медицина. Попълнен образец на това известие за професионално заболяване също следва да се приложи към електронното заявление. То трябва да е придружено от допълнителни ксерокопия от епикризи и друга специализирана медицинска документация, доказваща естеството на заболяването.

Описаните по-горе услуги са достъпни благодарение на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) и рубриката "Е-услуги". Там са поместени и инструкции, описващи необходимите условия, за да се подаде заявление.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиЗаведенияЛеченияВидеоЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛичностиАнкетиТестовеФизиологияАлт. медицина