Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Футуристичните професии – реалност или фантастика?

Футуристичните професии – реалност или фантастика?

Футуристичните професии – реалност или фантастика? - изображение

В края на годината, която си отива, е време да поговорим за бъдещето, но не онова, което предстои през следващите 365 дни. Днес ви провокираме. Ако сте от хората, които все още не са открили работата, която им позволява както да живеят прилично, така и да бъдат истински щастливи, защото я практикуват, то следващите редове са за вас.

Може сред всички наши предложения да откриете поне едно, което да се превърне в реалност. Не се отчайвайте, че в дадения момент едва ли ще бъде възможно да практикувате точно тези професии, а просто се подгответе за тях. Знае ли човек, възможно е практикуването им да започне много по-рано отколкото си мислим. Защото, когато става дума за бъдещето, всичко е възможно, нали? А и да не забравяме, че според футуриста Томас Фрей 60% от най-добрите работни места за следващите 10 години още не са измислени.

Повечето от професиите на бъдещето са свързани с технологиите и провокираните от тях явления.

 • Skype съветник – не се чудете. Вярно е, че всеки може да използва скайп, но става дума за човек, който ще ви насочва какво да бъде поведението ви, кои са най-успешните и подходящи комуникационни техники и как да ги използвате, особено по отношение на вашия работодател.
 • Консултант по защита на личните данни. Каква е мисията му? Да ви посочи опасността, която вие не сте в състояние да видите и да ви помогне да водите защитен и спокоен живот както в реалността, така и във виртуалното пространство.
 • Съветник по производителността. Отдавна е доказано, че щастливият служител е изключително продуктивен. Затова и задачата на тази професия е да подпомогне начина ви на живот, който влияе директно на вашата ефективност.
 • Организиран хаос експерт. Работата му е да наруши йерархията в офиса. Идеята е свързана с предположението, че от хаоса ще се роди по-добра организация, която ще провокира творчество, много идеи и възхода на компанията.
 • Треньор по любопитство. Основната му задача е да провокира любопитство и да предизвиква желанието на работещите към открития и вдъхновение.
 • Балансьор на микробите. Ангажиментите на човека, практикуващ тази професия, са насочени изцяло към здравето на всеки от служителите. Той ще идентифицира хранителния режим, който ще е най-полезен за вашето здраве.
 • Градски фермер. Идеята е да се върнем към онова, което има смисъл и е ценно – земята. Този човек трябва да е специалист по растенията и оформянето на зелени площи, но и да предлага решения за създаването им в градски условия. Става дума за лични и миниатюрни градинки, в които служителят да почива след работа.
 • Алтернативен валутен спекулант. Тази професия обединява уменията и знанията на финансиста и на специалиста по информационни технологии. Човекът, който я практикува, е в състояние да разбере функционирането на технологичните валути, подобно на вече съществуващия Bitcoin, и платежната система в интернет, както и да ви помогне с инвестициите.
 • Личен цифров куратор. Във време, когато цифровите приложения се множат, ще имаме огромна нужда от личен консултант. Задачата на дигиталния личен куратор е да взима правилни решения за вас – да ви препоръчва приложения и софтуер, които ви подхождат, да помогне за професионалното и личното ви усъвършенстване.
 • Терапевт за цифрова детоксикация. Прогнозите са, че тази професия може да се превърне в много търсена и високо платена. Целта е да се излекува пристрастяването към мрежата и да се постигне пречистване.
 • Архивар на цифровия живот. При всяко наше действие в мрежата се генерират данни. Посветилите се на тази професия ще имат една основна задача и тя е да съхраняват по възможно най-подходящия начин всичко, създадено от отделния човек.
 • Пътеводител в културните способности. Подобно на финансовия съветник той ще ви помогне да придобиете нови умения, които ви усъвършенстват и със сигурност ще отворят нови врати пред вас по отношение на професионалното ви израстване.

Успяхте ли да видите нови възможности? Дано! Ние ви го желаем от сърце!

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: jobat.be

Снимка: iej3marseille.eleves.mediaschool.eu 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиТестовеОбразованиеЛюбопитноОрганизацииНовиниИсторияНормативни актовеСпециалистиЗдравни съвети