Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Кои са най-рисковите работни места в света

Кои са най-рисковите работни места в света

Кои са най-рисковите работни места в света - изображение

Всяка професия носи известен риск, но е факт, че съществуват професии, при които той е много по-голям и е свързан не просто със здравето, а и с живота на хората, които ги практикуват.

Швейцарски новинарски сайт си направи труда и изброи някои от най-опасните работни места в света.

  • Полицай в Мексико. Вярно е, че това е професия, която по принцип бива свързана с риска, но когато става дума за Мексико, нещата ескалират. От 2007 година до момента борбата срещу наркокартелите е причинила смъртта на над 70 000 души, голяма част от които са полицейски служители. Мексиканските полицаи излагат ежедневно живота си на риск в тази истинска война с наркобароните и бандите им.
  • Шофьор в Африка и Гватемала. Да си шофьор определено не е лесна и спокойна работа, но да бъдеш такъв в Африка е свързано с реални опасности, предизвикани от прекалено натоварени и разбити пътища, труднодостъпни райони, сурови метеорологични условия и постоянна заплаха от нападение. Ситуацията с водачите на автобуси и камиони в Гватемала е подобна. Близо 200 души там са загубили живота си след нападение на терористи.
  • Дървосекач. Опасностите са провокирани от работа с опасна техника, места на стотици километри от пътища и болници, падащи клони и райони с напълно девствена и реално застрашаваща живота природа.
  • Рибар. Не е лесно да издърпваш мрежи, които тежат тонове при наличието на бурен вятър, ледени вълни и хлъзгава палуба. Честите аварии също създават проблеми, но такива идват и от конкуренцията между рибарите. Изданието припомня за няколко случая на убийство във Филипините. Група рибари са убити, защото навлизат в територията на друга група, която не приема това.
  • Сапьор. Неутрализирането на експлозиви винаги ще бъде опасна дейност и няма значение дали се случва в мирно време и на територията на някоя от страните в Европа или на места, където бушуват военни действия.
  • Миньор в Китай. Китайските мини са изключително смъртоносни. Независимо от обещанията за подобряване условията на труд и сигурността, броят на загиналите надхвърля 100 000 души.
  • Журналист в Сирия. Сирия продължава да е най-смъртоносната страна за журналистите. Такива в малко по-ниска степен са още Йемен, Ирак, Афганистан, Либия. Миналата година живота си загубиха 65-а, от които умишлено убити бяха 39, а 26 загинаха при изпълнение на служебните си задължения. Най-много са жертвите в Сирия – 12.

Следващият път, когато решите, че работата ви е опасна, си спомнете за тази класация. И внимавайте, когато избирате професия през новата година.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: jobat.be 

Снимка: ubizarre.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиСнимкиТестовеНовиниОбразованиеОрганизацииИсторияЛюбопитноНормативни актовеСпециалистиЗдравни съвети