Начало Социални грижи Репродуктивност Сурогатно майчинство Сурогатно майчинство - морален аспект

Сурогатно майчинство - морален аспект

Сурогатно майчинство - морален аспект - изображение

Моралът най-общо се дефинира като система от норми на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло. Двете понятия са абсолютни и независими от гледната точка и светоусещането на отделния човек. Моралът, също както закона са подчинени на позитивното право в страните следващи континенталната правна система. Свързани с морала термини са ценностна система (във философски, културен и религиозен аспект) и начин на поведение. Моралът, това е парадигмата, която общността очаква от човека - да се грижи приоритетно за общностните интереси.

От казаното до тук следва, че всъщност не съществува система, която да наложи морал на отделния човек. Той е въпрос на личен усет. По подобен начин стоят нещата със сурогатното майчинство в България, понеже случаят на всеки е различен и преди всичко е твърде личен и налага дискретност. Предстои второ обсъждане на проектозакон за легализиране на сурогатното майчинство, за да може да се помогне на хора с репродуктивни проблеми да имат дете. Възникват въпроси няма ли една много позитивна и хуманна идея да приеме вид на една добре облечена в закон легална проституция. Например в Украйна и някои бивши съветски републики (където заместващото майчинство е легално от 2002г) допреди години е имала най-големи традиции в пазарите на черно на човешки гамети и жизнеспособни ембриони.

Мнението в България се раздвоява относно узаконяването на заместващото майчинство. Мнения по въпроса изказват лекари, църквата, юристи.

Факт е, че в България само две от двадесетината клиники работят с държавния фонд за асистирана репродукция. Всички останали са частни. На първо място мненията на лекарите се различават коренно. Едни от тях искат сурогатното майчинство да е легално само и единствено, ако е подкрепено със закон, съдържащ строги и изрично упоменати текстове. Други лекари се изказват неутрално, защото смятат, че мнението им би било безпредметно, понеже те няма да получават особено много средства от подобни процедури. Тяхно твърдение е, че около пет големи клиники в България имат интерес да се приеме сурогатството, (без въобще успеваемостта да представлява интерес) защото по този начин те правят печеливш монопол на българския пазар. Други медици са на мнение, че безвъзмездното сурогатство (според проектозакона) е практически неосъществимо. За да се избегне търговията трябва изрично да е сързана от роднинство между сурогатната майка и семейството ползвател на услугата.

Църквата се обявява твърдо против идеята за сурогатството

Обяснява позицията си с факта, че ако подобна практика бъде приета, тя не би имала аргументи да не приеме и проституцията като обществено оправдано явление.

След случай, в който български родители се опитаха да продадат детето си в известен интернет сайт църквата не би намерила разлика между жената решила да продаде детето си и сурогатната майка.

Църквата подлага на критика и идеята, че сурогатството ще разреши българските демографски проблеми. Според нея така единствено бедните жени биха раждали децата на богатите жени.

Някои юристи са на противоположно мнение от това на църквата

Те приветстват проектозакона, но критикуват текста, който обсъжда предложението сурогатното майчинство да е безвъзмездно. Аргументират се с идеята така да се прекратят сделките "под масата".

За съжаление, ако закона бъде приет в подобен вид, непременно би възникнал и т.нар. "сурогатен туризъм" от съседни на нас държави. Юристите го подкрепят с думите, че не е задължително сурогатни майки да са само българки. Според тях също би било положително жени, занимаващи се по една или друга причина с проституция, да се отдалечат от тази професия и да се съсредоточат в сурогатството, което още повече би било още една полза за обществото.

 

 

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПсихологияСнимкиЛайфстайлСоциални грижиИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаСпортНаучни публикацииВидеоПатологияКлинични пътекиЛеченияЗдравни проблемиИзследванияФизиологияСпециалистиНормативни актовеПроизводителиИнтервютаХранене при...Ботаника