Начало Социални грижи Репродуктивност Сурогатно майчинство Сурогатното майчинство по света

Сурогатното майчинство по света

Сурогатното майчинство по света - изображение

Сурогатното майчинство в България предстои да бъде узаконено. При него женена двойка сключва договор с жена, която ще износи и роди собственото им дете. Това се постига чрез методите на асистирана репродукция. Детето трябва да носи гените на родителите си. Съществува и вариант, в който дете може да бъде заченато с донорска яйцеклетка и сперматозоид на ползвателя на сурогатното майчинство.

Сурогатството по света е предмет на много дискусии.Страни като Белгия и Холандия са признали тази практика, но желаещите да се подложат на асистирана репродукция трябва да спазят много и различни строги условия. Сурогатното майчинство е ратифицирано от държави като Великобритания, Украйна, Испания, Канада. В Индия, за съжаление сурогатството се е превърнало в платен бизнес за милиони.

В Украйна Законът за сурогатството е приет още през 2002 г.

Той съдържа дори текст, свързан с донорството на семенна течност и яйцеклетки. Закона обаче не предвижда специални разрешения от контролиращи органи. Достатъчно е само информираното съгласие на всички страни, участващи в процедурата. Разрешено е да се правят проучвания на получения ембрион. Той може да бъде отказан ако покаже дефект, или полът му не оправдае очакванията на бъдещите родители. Донорството на гамети и ембриони също е легално. Възможност да заченат дете имат както брачни двойки, така и самотни жени. Случвало се е нерядко, още преди да е започнало обсъждането на Законът за сурогатството у нас български двойки да се подлагат на процедури, свързани с асистирана репродукция именно в Украйна или Грузия, където законът е също толкова либерален. За сума от около 20 000 евро българи могат да се сдобият със сурогатна майка на бъдещото си дете.

Процедурата е легална също така в Австралия, някои щати на САЩ, Русия, Южна Африка. Абсолютно забранено под всякаква форма е сурогатното майчинство в Италия, Исландия, Хонконг, Швейцария, Швеция, Пакистан, Турция, Саудитска Арабия.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииИсторияПсихологияНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиЗдравни проблемиИнтервютаБотаникаСнимкиСпециалистиИзследванияЛеченияЗаведенияТестовеХранене при...Клинични пътекиСпортНормативни актовеФизиологияПроизводители