Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Старт! Да запишем детето на ясла по лесния начин

Старт! Да запишем детето на ясла по лесния начин

Старт! Да запишем детето на ясла по лесния начин  - изображение

В наши дни приемът на мъника ви в ясла вече се счита за голямо постижение (особено в столицата, където преди класиране майките и татковците кършат пръсти и отправят горещи молитви към небето).

Това обаче не означава, че изпитанията свършват до тук. За да може беззъбият ви наследник да пристъпи прага на първия си временен дом, трябва да се съберат и оформят куп документи, пълния списък на които ще откриете в нашата полезна статия по темата. Иначе казано, следващата ви задача също няма да е лесна.

Често, ентусиазирани от последвалите събития, родителите не знаят от къде да започнат и как да организират целия процес на записването. Към всички заинтересовани отправяме следната основна препоръка, която дава немалка гаранция за успех в начинанието: стартирайте подготовката по-рано, което ще ви спести доста нерви.  

Ето какво може да свършите буквално месеци преди приема, още докато чакате класирането*:

- Уверете се, че сте направили ксерокопие на личните си документи за самоличност. Нещо повече (и това е много важно наистина), погрижете се да не ги губите непосредствено преди записването на калпазанина ви. Вероятно към настоящия момент подобен съвет ви се струва като безпредметен, но едва ли ще ви е приятно, ако ви се наложи сами да преживеете неговата значимост, а детето ви да остане извън детското заведение… въпреки че най-накрая е било класирано и прието.

- Въобще, гледайте предварително да направите копия на повечето документи, които ще са ви необходими. Съгласни сме, че въпросната задача може да се свърши и в последния момент (както традиционно обичаме да правим), но, повярвайте, по-лесно ще е, ако към конкретната ситуация действате с един ход по-рано.

- В този ред на мисли, отделете време да се разходите и до общината, за да се сдобиете с документ, удостоверяващ, че сте изплатили съвестно данъчните си задължения (в случай, че имате такива).

- А тъй като, така или иначе, вече сте тръгнали по задачи, задължително минете и през кабинета на личния лекар на малчугана си. Помолете го внимателно да прегледа картона на детето ви и да установи дали са направени всички имунизации и необходими прегледи. После най-учтиво помолете специалиста в близките няколко дни да прехвърли цялата важна информация на друг картон, който впоследствие – абсолютно готов и попълнен, ще донесете в яслата. И, хоп!, така ще се отървете от още едно напрежение.

- Сега е и супер подходящият момент някой от вас да се изследва за Васерман. Въпросният резултат има шестмесечен "срок на годност", така че ще е валиден към датата на записване на наследника ви. Що се отнася до неговите изследвания, тук също можете да организирате нещата и да си спестите доста нерви.

Непосредствено преди постъпването на мъника в заведението

- Съветът ни е да направите най-напред изискваните изследвания за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, тъй като в повечето случаи те отнемат най-много време, за да станат готови. Хубаво е да откриете клиника близо до вас, а за да си спестите няколко излишни разкарвания до нея (придружени с ранно ставане, нерегламентиран плач и разправии), предварително се обадете, за да получите информация за пробите, които е нужно да донесете или начините, по които те ще бъдат взети. Кръвните изследвания и това за урина нека бъдат последни, защото стават бързо, а и предполагаме, че вече сте ги правили и не стъпвате в непознати води. С две думи, наредете задачите по степен на изпълнимост и всичко ще бъде наред.

- Ала ако събирането на документите и преживяванията в клиниката са едната страна на монетата, другата е емоционалната подготовка на хлапето ви за това, което му предстои. Говорете му непрекъснато – за приятелчетата, които ще срещне, за игрите, за интересния живот, с който ще се сблъска. Имайте предвид, че всяко малко човече е различно, няма универсална рецепта за адаптирането му към новата среда. Така че бъдете търпеливи, рано или късно, нещата ще случат.

 

Е, дано да сме били полезни, желаем ви успех, а на детенцето ви – щастливи дни в яслата.

 

*Правим уточнението, че всяко детско заведение, наред с общо регламентираните, си има и собствени правила за прием.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиЛеченияСпециалистиИзследванияНормативни актовеСоциални грижиХранене при...Здравни съветиНовиниИсторияЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаВидеоОрганизацииФизиологияЛайфстайлОбразованиеСнимкиПсихологияСпортЗаведения