Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Превенция на полово предавани заболявания

Превенция на полово предавани заболявания

Превенция на полово предавани заболявания - изображение

Ежегодно над 250 милиона души в световен мащаб заболяват от гонорея, около 50 милиона– от сифилис, а около 180 милион– от трихомониаза, и други 90 милиона– от урогенитална хламидиоза, се констатира в доклад на Световната здравна организация.

Централният орган за координация на дейността на националния апарат по ограничаване разпространението на полово предаваните заболявания в България и редуциране на проблемите от икономически, здравен, демографски, социално-икономически характер е българския комитет по профилактика на СПИН и полово предавани болести към Министерския съвет.

Българският комитет се създава чрез Постановлението на Министерския съвет, имащо No 61/26.03.1996 г. Председател на Националния комитет е министър, назначаващ се от Министър председателя на България. В Националния комитет се включват заместник-министри от 9 различни министерства.

Според правилника за дейностите на Комитета с Решение на Министерския съвет No 58/09.02.2001 г. се утвърждава Националната стратегия и програма за профилактиката и контрола на СПИН и полово предавани заболявания 2001-2007.

С протоколно решение от Министерският съвет с № 49/18.12.2008 година се приема Национална програма за контрол и превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции за период от 2008-2015 г. Тя награждава резултатите, които са постигнати при осъществяването на процеса на изпълнение на Националната стратегия и програма за профилактиката и контрола на СПИН и полово предавани болести 2001-2007 г. при изпълнението на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансираща се от Глобалния фонд за борбата срещу СПИН, туберкулоза и малария в периода 2004-2008 година.

Програмата за "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и занапред ще е важна част от дейностите по функционирането на Националната програма и ще се реализира с подкрепата на Глобалния фонд в периода от 2009-2014 година.

България се намира в регион с бързо нарастваща епидемия от ХИВ и това налага да се вземат спешни и ефективни мерки за предотвратяването на нарастването на ХИВ. С оглед на това, Програмата цели да се запази сравнително ниското разпространение на ХИВ за страната като за тази цел трябва да се постигне осъществяването на определени специфични дейности и използване на многосекторен подход, за да бъдат допълнени съществуващите вече услуги, структури, и капацитет и да се осигури гаранция за целесъобразността, ефективността и всеобхватността на Програмата.

Превенцията се явява изключително важен и основен ключов фактор за борбата с нелечимите полово предавани инфекции, каквито са ХИВ и херпес. Нужно е в процеса на здравното образование сред населението да бъде насърчавана употребата на презервативи, като наред с това е нужна активна агитация сред най-уязвимите групи на общностите.

Най-ефективният начин да се предотврати заразяването с различни полово предавани инфекции е правилната употреба на презервативи. Въпреки, че презервативът е ефикасен, предаването на инфекциозните заболявания може да се случи въпреки всичко.

За да бъде осъществена добра степен на превенция е желателно и двамата партньори се изследват за полово предавани инфекции, преди да заживеят съвместно и да имат пълноценна връзка или ако подновяват отношенията си, особено ако преди време са имали са имали сексуални контакти с трети лица. Много инфекции не могат да бъдат отчетени непосредствено след полов контакт и поради това е нужно да измине определен период, след рисков полов контакт, за да бъде получен точен резултат.

Друг начин за превенция над полово предаваните заболявания са разработените ваксини, които изграждат имунитет срещу Хепатит A, B и някои папиломни вируси.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛеченияИсторияЛюбопитноКлинични пътекиНормативни актовеДиетиАнкетиЗаведенияЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаОрганизацииСнимкиСпортХранене при...ИнтервютаСпециалистиБотаникаИзследванияНаправления в медицинатаГеографияЛичностиТестовеЗдравни проблемиФизиологияРецепти