Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Помощи за военноинвалиди

Помощи за военноинвалиди

Помощи за военноинвалиди - изображение

Като военноинвалид може да бъде дефинирано лице, станало инвалид по време на военни действия или при изпълнението на военната си служба военна служба. Българската държава осигурява следните помощи за военноинвалидите си:

1. Възможност за безплатно пътуване два пъти годишно (отиване и връщане) с автобус или железопътен транспорт в границите на България. Това може да се осъществи с получаването на удостоверение от Дирекция за „Социално подпомагане“ съгласно условията на Чл.19 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане.

2. Възможност за ползване на помощ за храна и балнеолечение веднъж през годината до трикратния размер на гарантирания минимален доход според условията на Чл.22 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане. Помощта следва да бъде отпусната, когато лицето не се е възползвало от правото си на друго основание (чл. 23 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане).

Необходима документация за получаване на помощите за военноинвалиди:

1. Експертно решение на Териториална експертна лекарска комисия/Национална експертна лекарска комисия.

2. Документи, оправдаващи натрупаните разходи при осъществено балнео-санаториално лечение.

3. Документи, доказващи пътуването с железопътен транспорт.

4. Документи, доказващи пътуването пътуване с автобусен транспорт в страната.

Времеви период за подаване и подновяване на молбата-декларация

Молба-декларацията следва да се подаде след всяко от предприетите пътувания с автобусен или железопътен транспорт в страната;

Молба е нужно да се подаде и след провеждането на балнео-санаториално лечение, като към нея трябва да се приложи и разходооправдателен документ, който да се представи в едномесечен срок от крайната дата на престоя.

Помощта за военноинвалиди се отпуска от първо число от месеца на подаване на молба-декларацията.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлНормативни актовеИсторияСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиЛеченияРецептиСтатистически проучванияОрганизацииЗаведенияОбразование