Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Полезно: препоръки за хора, които даряват

Полезно: препоръки за хора, които даряват

Полезно: препоръки за хора, които даряват  - изображение

Склонността на българина да се съмнява в добрите каузи съвсем не се основава на някаква фалшива или неоснователна причина. Истината е, че у нас от чуждото нещастие и  най-вече – от изфабрикуваното такова, се печелят добри пари. И макар че вероятно ви е омръзнало за пореден път да се чувствате излъгани, подкрепяйки някакъв измислен "зов за помощ", все пак съветът ни е да не се отказвате от проявите на благотворителност, особено ако имате възможност да си ги позволявате.

В случай обаче, че решите да прибегнете до такава, предварително се подсигурете, че отделените от бюджета ви средства ще попаднат в правилните ръце или иначе казано – там, където наистина ще бъдат използвани по предназначение. В този ред на мисли, ето няколко препоръки, които се надяваме да ви помогнат, за да вземете правилното решение и помощта да отиде там, където е необходима:


- Сигурно неведнъж в собствените ви домове са идвали хора (или пък са ви спирали на улицата), които са искали от вас да дарите пари за техен много болен роднина. Тези персони може да ви изглеждат действително тъжни и отчаяни, но съветът ни е да не им се доверявате. Твърде е вероятно, иначе разтърсващата им, лична история да е пълна измишльотина (възможно е и да е реална, но достоверността й трудно може да се докаже в набързо спретнат разговор пред входната врата, нали?), а документите, които предоставят – фалшиви до последната страница. Всъщност, ако искате да сте тотално сигурни в резултатността на благотворителността си, по-добре изобщо не давайте пари по този начин, на ръка. Естествено, бихте могли да направите изключение, когато става дума за инициатива, организирана от ваш близък приятел/познат/роднина, за когато знаете, че не е способен да "търгува" с човешкото нещастие.


-  С две думи, по-разумно е да ползвате банкова сметка или да дарявате чрез SMS. Спирайки се на тези два варианта за осъществяване на благородните си намерения, вероятността да подкрепите истински съществуваща кауза се увеличава двойно, но не и на 100%. Защото и тук трябва да предварително да се подготвите.


- Проучете кой е титулярят на банковата сметка (това обикновено е човекът, който се нуждае от помощ), какво е нейното наименование (нерядко тя носи името на съответната дарителска кампания), запознайте се с целта на банковия договор. Изобщо, отделете си достатъчно времеви ресурс, за да изчетете цялата налична документация, което ще ви гарантира, че взимате наистина правилното решение. Целият процес може да ви се стори малко като детективско разследване и донякъде е именно такова. Но от него може да зависи човешки живот… буквално.

- Ако пък решите да помагате чрез SMS, също го правете с едно наум. Няма как да не сте чували за дарителския проект ДМС/DMS - както е описано в сайта му, става дума за платформа, чрез която се събират средства в подкрепа на нуждаещи се хора, организации и институции. Освен чрез текстово съобщение на единен дарителски номер 17 777, парите могат да се преведат и онлайн чрез системата на ePay.bg или с превод от банкова карта през виртуален ПОС терминал на ОББ.

Препоръчваме ви да не изпращате съобщение на номер, различен от гореспоменатия, защото рискувате да бъдете измамени.

Иначе, когато дарявате чрез DMS, можете да бъдете сигурни, че 90% (когато е чрез съобщение) и 95% (когато е чрез онлайн дарения) от финансовите постъпления отиват за каузата, която сте избрали да подкрепите. С останалите пари се осигурява техническото обслужване на самата дарителска платформа, обслужването на номер 17 777 и се покриват различни други административни разходи. Всъщност, добра идея е първо да посетите сайта на ДМС и подробно да се запознаете с механизмите на даряване, които са отлично добре описани. От там ще се информирате и за активните кампании за набиране на средства, което също е гаранция за успешно осъществена благотворителност.

Е, дано сме помогнали. Нещо повече, ще се радваме, ако сами допълните този списък с препоръки, за да е той още по-полезен за дарителите. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСнимкиПсихологияИсторияЗдравни съветиТестовеАнкетиСоциални грижи