Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната

Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната

от 18 ное 2012г., обновено на 12 ное 2021г.
Редактор: Ирина Тенева
Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

В детските кухни се приготвя и предоставя храна за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст. В изготвянето на менюто участва медицински специалист, а в нейното приготвяне – поне един служител от екипа трябва да притежава образование или квалификация в сферата на общественото хранене. Като структура детските кухни могат да бъдат общински и частни.

Необходими документи за получаване на храна от детска кухня

Родителите, които желаят да ползват детска кухня за децата си, които отглеждат у дома, е нужно да подадат заявление. То се носи в централния офис заедно с копие от удостоверението за раждане на детето и с бележка от общопрактикуващия лекар за налични или липсващи алергии, както и с насоки за хранителния режим.

След одобряването на документите родителят трябва да получи абонаментна карта. С нея се закупуват купони, които се заверяват всеки ден при заявката за храна.

Изисквания към продуктите, които се използват за приготвянето на храната

Храните, които се използват в детските кухни, трябва да отговарят на изискванията за качество и безопасност, регламентирани в Закона за храните и в нормативните актове по неговото прилагане. Всеки един продукт трябва да е придружен с документ, който доказва неговата годност и безопасност.

  • Храната, която се приготвя в детските кухни, трябва да е съобразена със заложените изисквания в Наредба № 2/2013 г. за здравословното хранене на децата от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни.
  • Недопустимо е използването на суровини и предлагането на храни с изтекъл срок на годност. Също така не е позволено да се използва или предлага храна, която е приготвена или останала от предишен ден.
  • Забранено е генетично модифицирани храни, генетично модифицирани организми и храни, които имат съставки, произведени от генетично модифицирани организми, да се влагат в или да се ползват като храна.
  • Заделят се от дневното меню проби, които се отбелязват и се съхраняват в хладилник 48 часа при температура от 0 до 4 градуса.
  • Суровините и готовата храна се транспортират до раздавателните пунктове чрез превозни средства, които трябва да отговарят на нормите, зададени в Закона за храните.

Какво включва здравословното хранене на децата от 0- до 3-годишна възраст

За да бъде храненето на децата от раждането до навършването на 3 години здравословно, то трябва да включва:

  • пълноценна и разнообразна храна;
  • достатъчно количество плодове и зеленчуци;
  • достатъчен прием на мляко, млечни продукти и на други богати на белтък храни;
  • съответстващ на физиологичните потребности в тази възраст прием на мазнини, сол и захар;
  • поглъщането на достатъчно количество течности.

Обедното меню, предлагано в детските кухни, трябва да включва поне един представител от следните групи храни:

  • Зърнени храни и/или картофи - хлебните, тестени и картофени изделия да са с минимално количество сол и/или захар.
  • Плодове и/или зеленчуци - предлаганите зеленчуци и плодове да са според сезона. Използването на консервирани да е съобразено с изискването да не съдържат подсладители, консерванти и оцветители. Ако се предлагат конфитюри или мармалади (позволени са за деца над 1 година), те да са с повече от 45% плодово съдържание. 
  • Минимум един представител от тези храни - мляко, млечни продукти, яйца, месо, птици, бобови храни, риба.

Консумация на мляко и млечни продукти

Задължително се използват обезсолено сирене и безсолна извара, когато става въпрос за деца над 6-месечна възраст. От 9-месечна възраст нататък в менюто може да се включи използването на пълномаслено кисело мляко (3-4,5%). До навършване на 1 година на детето не се предлага да консумира прясно мляко.

За децата от 1- до 3-годишна възраст всеки ден се включва в менюто прием на мляко и млечни продукти. Процентът им масленост да е над 3%. Сиренето трябва да съдържа готварска сол до 3,5%, а кашкавалът - до 2%. Не се предлагат подсладени пресни и кисели млека, освен ако в тях не е добавен плодов компонент или натурални подсладители с общо съдържание на моно- и дизахаридите не повече от 15%.

 овесени ядки, мляко и плодове

Консумация на месо

В менюто на детските кухни се включва минимум три пъти седмично месо. То трябва да е без видими тлъстини, кости и сухожилия. Премахва се кожата от месото на птиците. Когато месото е мляно, съдържанието му на мазнини да е не повече от 12,5% от общата маса, а на сол - не повече от 1,5%. Препоръчва се да се използва повече мляно телешко месо, а когато се смесват свинско и телешко, второто да е минимум 60%.

Недопустимо е използването на промишлено произведени месни и птичи заготовки - кебапчета, кайма, кърначета, кюфтета и др., и на месни и птичи продукти - меки и твърди салами, филета, кренвирши, наденици, шунка и др.

Консумация на риба

Рибата се предлага минимум 1 път в седмицата, като за децата от 6- до 12-месечна възраст тя е част от ястието, а при децата от 1- до 3-годишна възраст се предлага като основно ястие и/или рибена чорба, компонент на салати и сандвичи.

Изискванията за рибата са тя да е прясна, по изключение замразена, да е без кожа и кости, на парчета или на филе. Не е позволено рибата да е пушена, солена, консервирана или маринована. Не се предлагат скариди, калмари, миди, раци, октоподи, стриди и др.

Консумация на яйца

Яйцата трябва да са кокоши и пресни. На децата от 6- до 12-месечна възраст яйченият жълтък се добавя като компонент към ястието. Децата от 1 до 3 години могат да консумират цяло кокошо яйце като основно ястие или като част от ястие.

Консумация на бобови храни

Бобовите храни се предлагат до два пъти седмично в менюто на деца, които са навършили 10 месеца. Използват се леща, лющен зрял боб и нахут.

Забранено е предлагането на ядки.

Какви кулинарни технологии трябва да се използват при приготвянето на храната

Когато се приготвя храната в детските кухни, се прилагат здравословни кулинарни технологии.

  • Непосредствено преди топлинната обработка продуктите се почистват и нарязват.
  • Замразени зеленчуци се добавят без предварително да са размразени.
  • Храните се приготвят посредством варене, задушаване, варене на пара или печене при умерена температура.
  • Забранено е пърженето.
  • Месо и риба се размразяват в хладилник, в микровълнова печка или в студена вода, а не на стайна температура.
Източник:
  • https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135608240
  • https://www.bfsa.bg/userfiles/files/KH/Doc/NAREDBA_2_ot_7032013_g_za_zdravoslovno_hranene_na_decata_na_vyzrast_ot_0_do_3_godini_v_detskite_zave.pdf
Още по темата:
  • Детски кухни – устройство и изисквания Детски кухни – устройство и изисквания
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛОРЕЛИ ШИШЕ 0+ С РЕЛЕФНА КАПАЧКА 125 мл
3.60лв. / 1.84 €

ЛОРЕЛИ ШИШЕ 0+ С РЕЛЕФНА КАПАЧКА 125 мл

АВЕНТ NATURAL RESPONSE ШИШЕ 330 мл + БИБЕРОН 3+
29.60лв. / 15.13 €

АВЕНТ NATURAL RESPONSE ШИШЕ 330 мл + БИБЕРОН 3+

АВЕНТ ШИШЕ NATURAL RESPONSE 260 мл + БИБЕРОН 1+ месеца
26.50лв. / 13.55 €

АВЕНТ ШИШЕ NATURAL RESPONSE 260 мл + БИБЕРОН 1+ месеца

АВЕНТ БИБЕРОНИ NATURAL RESPONSE 4 ДУПКИ 3+ месеца * 2
19.40лв. / 9.92 €

АВЕНТ БИБЕРОНИ NATURAL RESPONSE 4 ДУПКИ 3+ месеца * 2

КАМЕРА ШИШЕ С ЕДНА ДРЪЖКА 240 мл
7.40лв. / 3.78 €

КАМЕРА ШИШЕ С ЕДНА ДРЪЖКА 240 мл

УИ БЕЙБИ СЛАМКИ ЗА ПИЕНЕ 12+ месеца * 2
10.30лв. / 5.27 €

УИ БЕЙБИ СЛАМКИ ЗА ПИЕНЕ 12+ месеца * 2

Коментари към Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната
    www.framar.bg 
    на 02 September 2025 в 19:36
    Коментирайте "Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа за децата и подрастващите
  • Детски заведения и социални услуги за деца
  • Правилното хранене – ключът към здравето на вашето дете
  • И изкуственото хранене на бебето си има своите предимства
  • С какво да храним децата си
  • Как да научите детето си на добри хранителни навици?
  • Кои продукти да избягвате при хранене на бебето?
  • Как да отгледате дете, което се храни здравословно и осъзнато?
  • Играчките в рекламите на заведенията за бързо хранене подтикват децата към вредни хранителни навици
  • Детски кухни – устройство и изисквания
  • Видове кърмене
  • Какво представлява смесеното хранене при бебетата и как се извършва то
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Меланоза на дебелото червоМеланоза на дебелото черво

Меланоза на дебелото черво

от 02 сеп 2025г.Прочети повече
Стетоскоп с изкуствен интелект открива сърдечни състояния за 15 секундиСтетоскоп с изкуствен интелект открива сърдечни състояния за 15 секунди

Стетоскоп с изкуствен интелект открива сърдечни състояния за 15 секунди

от 02 сеп 2025г.Прочети повече
Синдром на Такоцубо (Синдром на разбитото сърце)Синдром на Такоцубо (Синдром на разбитото сърце)

Синдром на Такоцубо (Синдром на разбитото сърце)

от 02 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 5 дни, 3 часа и 59 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 48 дни, 6 часа и 18 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Адаптирано или краве мляко - кое е по-полезно за бебето? Адаптирано или краве мляко - кое е по-полезно за бебето?

Адаптирано или краве мляко - кое е по-полезно за бебето?

от 08 авг 2023г. Прочети повече
Играчките в рекламите на заведенията за бързо хранене подтикват децата към вредни хранителни навици Играчките в рекламите на заведенията за бързо хранене подтикват децата към вредни хранителни навици

Играчките в рекламите на заведенията за бързо хранене подтикват децата към вредни хранителни навици

от 14 май 2021г. Прочети повече
Кои продукти да избягвате при хранене на бебето? Кои продукти да избягвате при хранене на бебето?

Кои продукти да избягвате при хранене на бебето?

от 23 юни 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ТАМПОН СТЕРИЛЕН С AMIES ТРАНСПОРТНА СРЕДА 300290

МАТИСЪН АШВАГАНДА прах 200 г

ЕНТЕРОЛАЙФ ПРОБИОТИК флакони 5 мл * 20

РЕСПИВАКС таблетки 25 мг * 30

МАГНЕЗОН УЛТРА САШЕ 220мг * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СИНКВАНОН капсули * 14 НЕОФАРМ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 17:44:01

МЕДОПРИД таблетки 50 мг * 40

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 17:41:45

СИНКВАНОН капсули * 14 НЕОФАРМ

Коментар на: Катя Миркова от 02 сеп 2025г. в 17:38:37

МИКОМАКС капсули 150 мг * 1

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 17:36:32

НУРОФЕН таблетки 200 мг * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 16:07:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival