Изисквания към устройството и дейността на детските кухни

Изискванията към устройството и дейността на детските кухни се описват в Наредба № 26 от 18 ноември 2008. Тя гласи:
Чл. 34. (1) Детските кухни са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти приготвят, съхраняват и предоставят храна за деца от 10 месеца до тригодишна възраст.
(2) Храните по ал. 1 трябва да отговарят по качествен състав и технологична обработка на възрастовите особености на детския организъм.
Чл. 35. (1) С оглед броя на порциите храна, които се приготвят, детските кухни биват следните категории:
1. комплекси за детско хранене с капацитет до 2400 порции дневно, в които се приготвя рационално и диетично храна за деца от десетмесечна до тригодишна възраст и храна за децата в детски ясли и яслени групи в обединени детски заведения (ОДЗ);
2. детски кухни с капацитет до 900 порции;
3. детски кухни към детски ясли и яслени групи в ОДЗ с капацитет до 300 порции дневно.
(2) В детските кухни се приготвя храна за неорганизиран и организиран контингент деца.
Чл. 36. (1) Управлението и ръководството на детска кухня се осъществява от директор.
(2) Директор на комплекс за детско хранене може да бъде лице с висше образование по специалност "Медицина".
(3) Директор на детска кухня по чл. 35, ал. 1, т. 2 може да бъде лице с висше образование по специалност "Медицинска сестра" на образователно-квалификационна степен "бакалавър" и придобита специалност "Консултант по кърмене, здравословно и диетично хранене".
(4) Директорът на комплекси за детско хранене и детски кухни по чл. 35, ал. 1, т. 2:
1. ръководи, контролира и отговаря за цялостната дейност на детската кухня, включително и спазването на нормите за здравословно хранене при приготвянето на храната;
2. представлява детската кухня пред всички държавни и общински органи, пред организации, физически и юридически лица;
3. отговаря за хигиенния и противоепидемичен режим;
4. сключва, изменя и прекратява трудови договори на лицата, които работят в детската кухня;
5. утвърждава щатното разписание на детската кухня;
6. утвърждава правилник за вътрешния ред в детската кухня;
7. отговаря за законосъобразното и целесъобразно разходване на бюджета на детската кухня.
(5) Детските кухни по чл. 35, ал. 1, т. 3 се ръководят от директора на детското заведение, който контролира и отговаря и за цялостната дейност на детската кухня, включително и спазване на нормите за здравословно хранене при приготвянето на храната.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2009 г.) Директорът на общинска детска кухня се назначава и освобождава от кмета на общината или района.
Чл. 37. (1) В детските кухни се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, БДС и Кодекс Алиментариус. Храните се придружават с необходимите документи, доказващи тяхната безопасност съгласно законодателството.
(2) В детските кухни се приготвя храна, съобразена с изискванията на Наредба № 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението.
(3) От дневното меню се заделят проби, които се маркират и съхраняват в хладилник при температура от 0 до 4 °С в продължение на 48 часа.
(4) Не се допуска влагане на суровини и предлагане на храни с изтекъл срок на трайност.
(5) Не се допуска използване на генетично модифицирани храни, генетично модифицирани организми, използвани във или като храни и храни, съдържащи съставки, произведени от генетично модифицирани организми.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) Транспортирането на суровините и готовата храна до раздавателните пунктове се извършва с транспортни средства, които отговарят на изискванията на Наредба № 5 от 2006 г. за хигиената на храните (ДВ, бр. 55 от 2006 г.).
(7) Детските кухни и пунктовете за раздаване на храна се регистрират съгласно Закона за храните.
Чл. 38. (1) Регистрация на желаещи от неорганизиран контингент за получаване на храна от детска кухня се извършва чрез подаване на писмено заявление, придружено от следните документи:
1. бележка от личния лекар с указания за хранителния режим;
2. копие от удостоверението за раждане на детето.
(2) При удовлетворяване на молбата по ал. 1 се издава абонаментна карта, срещу която се закупуват купони по изготвен месечен график.
(3) Заявката за храна се прави ежедневно от абонатите чрез заверка на купоните.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАЙКА ДОМАШЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ SOUS VIDE SVC200
Безплатна доставка за България!ЛАЙКА ТЕРМОУСТОЙЧИВИ РОЛКИ ЗА ВАКУУМИРАНЕ ЗА SOUS VIDE TR2000, размери 25 х 300 см. * 2
ЛАЙКА ТЕРМОУСТОЙЧИВИ ПЛИКОВЕ ЗА ВАКУУМИРАНЕ ЗА SOUS VIDE TR10002, размери 25 х 30 см. * 30
ЛАЙКА КУТИЯ ЗА ВАКУУМИРАНЕ VT3304
СУПЕРХРАНИ ВСЕКИ ДЕН - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
ЛАЙКА МАШИНА ЗА ВАКУУМИРАНЕ VT3120
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа за децата и подрастващите
- Детски заведения и социални услуги за деца
- Каква професия е подходяща за вашето дете в бъдеще?
- Домашни средства срещу цистит при деца
- Лечение на възпалено гърло при деца
- Прощъпулник - традиции и обичаи
- Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)
- 22 идеи как да откъснем детето от телефона и компютъра
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Как бедността ранява психиката на децата
- Кухненски мерки
- Методи за лечение на анорексия
Коментари към Изисквания към устройството и дейността на детските кухни