Детски кухни – устройство и изисквания
Детските кухни са обособени структури, в които специалисти по медицина и други професионалисти готвят, съхраняват и предоставят храна за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст. С оглед на особеностите на детския организъм, продуктите, които се използват за приготвянето на ястията, и начинът на технологичната им обработка трябва да отговарят на определени изисквания.
Общините, физически и юридически лица могат да предоставят този вид услуга, като за нейното ползване родителите заплащат определена такса.
Храната, която се приготвя в детските кухни, е за деца, които се отглеждат вкъщи и родителите взимат ястията за обяд по ежедневна заявка, както и за деца, които посещават ясли и яслени групи.
Категории детски кухни
Детските кухни се подразделят на различни категории спрямо броя на порциите храна, които се приготвят в тях.
- Комплекси за детско хранене с капацитет до 2400 порции дневно – в тях се предлага храна за деца на възраст от 10 месеца до 3 години и храна за деца, посещаващи ясла или яслена група в детска градина. Храната се приготвя рационално и диетично.
- Детски кухни с капацитет до 900 порции.
- Детски кухни към ясли и яслени групи в детски градини с възможност за приготвяне до 300 порции дневно.
Условия, на които детските кухни трябва да отговарят
По отношение на здравните изисквания към детските кухни има строга регламентация относно помещенията, облеклото на служителите и разпределянето на храната.
Трябва да се спазва правилото за недопускане на кръстосване на чисти и мръсни потоци, което означава, че последователността на извършваните дейности в детската кухня е доставяне на суровините, приготвяне на храната и изхвърляне на твърдите отпадъци.
Изисквания към интериора в помещенията
- Задължително стените и таванът трябва да са от негорими и нетоксични материали, които притежават добри топлоизолационни свойства. Стените е препоръчително да са в светли тонове, нужно е да се почистват и дезинфекцират лесно.
- Настилките по пода да са от материали с добра механична устойчивост, да се чистят и дезинфекцират без затруднение. Подовите настилки трябва да се поставят така, че да се образува наклон към сифона.
- С лесни за почистване и дезинфекциране материали трябва да са изградени и покрити работните повърхности.
- В помещението да има достъп до студена и топла вода, която като качество да отговаря за питейно-битови цели.
- Прозорците трябва да имат мрежи против насекоми, а помещенията да са оборудвани с механична и естествена вентилация.
Изисквания към въздуха и температурата в помещенията
В детските кухни микроклиматът в помещенията трябва да е с параметри:
- Температура на въздуха – от 18 до 26 градуса по Целзий. За оптимални се считат 21-23 градуса.
- Влажност – относителната влажност трябва да е 45-60%.
- Скорост на движение на въздуха – трябва да е в рамките на 0,15-0,25 m/s.
- Ниво на шум – допустимото ниво е 80 dB.
- Осветление – да има и естествено, и изкуствено осветление (луминесцентно). Осветеността не бива да е по-малко от 300 Lx.
Изисквания към видовете помещения
В детските кухни задължително се обособяват следните помещения:
- Вход, през който се приемат доставките на стоки.
- Вход за абонати.
- Изход, през който се изнася готовата храна.
- Склад за плодове, зеленчуци, консерви и бакалски стоки.
- Помещения за продукти, които ще се използват следващия ден.
- Помещения за обработване на плодове и зеленчуци.
- Помещения за обработка на яйца.
- Помещения за обработка на птици.
- Помещения за обработка на месо.
- Топла кухня.
- Помещения за пасиране и смилане на варени зеленчуци и варено месо.
- Помещения за измиване и дезинфекциране на инвентара в кухнята.
- Помещения за раздаване на готовата храна.
- Помещения за измиване и дезинфекция на стъклените бурканчета, в които се разпределя храната.
- Помещения за стерилизиране на стъклените бурканчета.
Изисквания към санитарните помещения
Детската кухня задължително разполага със следните санитарни помещения:
- Тоалетна, в която да има мивка със студена и топла вода, сапун и дезинфектанти.
- Баня, в която е поставен душ с топла и студена вода.
- Стая за личния багаж на служителите.
- Складови помещения за нехранителни стоки.
Не се допуска входът за помещенията за доставка, за обработка на продуктите и за топлата кухня да е един и същ с входа за санитарните помещения.
Твърдите отпадъци се събират и изнасят в полиетиленови торби за еднократна употреба. Отпадъците трябва да са разделно събрани, а торбите да са завързани. Кошовете, в които се изхвърлят, се поставят на специално предназначено място, което да е извън помещенията на кухнята.
Изисквания към работното облекло на служителите
- В детската кухня задължително се носят специално работно облекло и обувки, косата да е винаги прибрана и да няма накити върху дрехите.
- Не е позволено да се излиза с работното облекло извън територията на детската кухня.
- Работещите в кухнята трябва да си мият ръцете и да се дезинфектират след всяко посещение в тоалетната и след замърсяване на ръцете.
- Хората, които почистват помещенията, не могат да се включват в приготвянето на храната.
- Не се допускат външни лица в помещенията на детската кухня. Това става с разрешението на директора на кухнята и след обличането на специално облекло.
Изисквания към съдовете, в които се разпределя храната
Всеки родител, който запише детето си на детска кухня, трябва да осигури определен брой стъклени бурканчета. Храната, която се приготвя в детската кухня, се насипва в бурканчета за многократна употреба или в пластмасови съдове за еднократна употреба.
- Стъклените бурканчета, които родителите връщат, се измиват, дезинфекцират и се стерилизират в сухи стерилизатори за 2 часа при 160 градуса. Капачките също се стерилизират чрез суха или водна стерилизация.
- Ако се използват пластмасови съдове за еднократна употреба, те трябва да са изработени според Регламент (ЕС) № 10/2011 на Комисията от 14 януари 2011 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за храни.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РИЪР КОМПЛЕКТ РОЗОВИ ЧИНИИ 22074
СТОР КОМПЛЕКТ ЗА ХРАНЕНЕ ОТ 3 ЧАСТИ ПЕПА ПИГ 66953
РИЪР КОМПЛЕКТ КУПИЧКИ 22043 / 22084
РИЪР КОМПЛЕКТ ЧАШИ 22053 / 22094
РИЪР КОМПЛЕКТ ПРИБОРИ ЗА ХРАНЕНЕ 22063 / 22104
НУК FC СТЪКЛЕНО ШИШЕ TEMPERATURE CONTROL С КАУЧУКОВ БИБЕРОН 0-6 месеца 240 мл 10745122
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа за децата и подрастващите
- Детски заведения и социални услуги за деца
- Адаптирано или краве мляко - кое е по-полезно за бебето?
- Детски кухни – документи за записване и изисквания към храната
- Какво представлява смесеното хранене при бебетата и как се извършва то
- Правилното хранене – ключът към здравето на вашето дете
- С какво да храним децата си
- Преходната храна - каква трябва да бъде и кога се включва в менюто
- Злоядото дете – как да се справите с придирчивостта към храната
- И изкуственото хранене на бебето си има своите предимства
- Принципи на захранване на бебето
- Избягвайте да давате тези 7 вредни храни на детето
Коментари към Детски кухни – устройство и изисквания