Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как се създава добър екип или тайните на успешния лидер

Как се създава добър екип или тайните на успешния лидер

Как се създава добър екип или тайните на успешния лидер  - изображение

Вероятно ще се съгласите с нас, че изграждането на добър екип, било то на работното място, в спортно състезание или в друга ситуация, съвсем не е елементарна задача. Въпросната мисия обаче съвсем не е толкова трудна, а успешният лидер определено знае как да я осъществи.  

В този ред на мисли, предоставяме на вашето внимание няколко от тайните на ефективното лидерство в тийм билдинга, формулирани от един от редакционните сътрудници на списание "Форбс" – предприемача Глен Лопис.

Да знаеш кой си и за какво се бориш

Човекът с лидерски способности е наясно с управленския си стил и с това, което прави. Нещо повече, професионалистът винаги е готов да се самосезира, когато нещо "куца" в дейността му. Накратко казано – той постоянно търси възможности (или сам ги създава) да се усъвършенства, способен е на градивна самокритика. Това печели уважението и доверието на колегите си и е добра заявка за екипен дух и сплотеност.

Да знаеш кои са другите

Лидерът, който е на прав път, инвестира достатъчно време във внимателно опознаване на личностните характеристики на членовете на своя отбор и в окуражаване на приятелските връзки и взаимоотношения в задругата. Водачът осъзнава нуждата от това да разбира потребностите на хората си, дава си сметка за различията помежду им. И по-важното – знае кои са силните страни на кадрите и как може да бъде правилно използван техният потенциал.     

Метафорично казано, отличниците в лидерството са наясно кой точно "бутон" трябва да натиснат и, разбира се, кога е най-удобно да го направят, кога именно си струва. Те са експерти в откриването и в стимулирането на талантите около тях.

Да раздадеш задачите на правилните хора

Ясно е, че щом познаваш членовете на екипа си, разпределянето на отговорностите става доста по-лесно, макар че и тогава то остава, откровено казано, сериозно предизвикателство. Понякога (даже доста често) се случва някои кадри да се окажат перфектни за определена роля/дейност, независимо от факта, че професионалната им характеристика не предполага това. Лидерът обаче има "радар" за невидимото и знае как да го използва в полза на своя отбор.

Да осигуряваш обратна връзка

Тя трябва да е проактивна, да има смисъл за всички и да се случва непрекъснато. В действителността често някои лидери са склонни да изчакат, докато се появи конкретен проблем и тогава да осигурят обратна връзка, което със сигурност не е в услуга на тийм билдинга.

Да установяваш постиженията и да поощряваш

За никого не е тайна, че всеки човек обича да получава призвание за добре свършената работа. Още по-щастливи сме, когато усещаме уважение към себе си. Лопис споделя, че е срещал много лидери, които приемат доброто представяне като гарантирано и по този повод не вярват, че кадрите трябва да бъдат поощрявани за това, че си "вършат работата". Всъщност, съвсем не е така. Чрез мотивиране на екипа се създава лоялност и доверие, които съвсем не са гарантирани, а тъкмо обратното – може да се каже, че имат "срок на годност".

Да празнуваш успехите  

Идеята тук е всеки от тима да се върне стъпка назад и да осъзнае какво е направил и какво е научил по време на всяко предизвикателство, завършило с "отличен". В забързания свят, в който живеем, отбелязва Лопис, хората не отделят необходимото време, за да разберат каква е причината да са успешни и как успехите им повлияват положително върху околните. Още повече, че има лидери, които често попадат в "капна" на самовъзвеличаването и не отчитат факта, че постижението е резултат от съвместните усилия, дори – саможертва, на участниците в целия тим.

Разбира се, изброените малки тайни, както ги нарекохме по-горе, си остават само празни приказки, ако те не се приложат на практика. В крайна сметка, създаването на ефективен екип не е самоцел, а важна задача, към изпълнението на която е добре да се пристъпи отговорно и мотивирано.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовини