Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да накарате другите да спазват зададените от вас срокове

Как да накарате другите да спазват зададените от вас срокове

Как да накарате другите да спазват зададените от вас срокове  - изображение

Сигурно ще се съгласите, че работното ежедневие е пълно с неочаквани ситуации, които могат да се отразят негативно на представянето ви в професионален план. Една от тях, например, е неспазването на зададените от вас срокове отстрана на сътрудниците, колегите и партньорите ви. Подобно несериозно отношение от последните към работния процес може в някои случаи да доведе до такова забавяне на осъществяването на проекта/задачата, че дори – до провалянето му с "гръм и трясък". Какво можете да направите, за да си спестите неприятен сценарий в службата? Много.

Преди всичко, отрано покажете на отсрещната страна, че за вас спазването на срока е от "болезнено" значение. Американката Кейт Буугард, автор на статии за кариера и професионално развитие, например, в самото начало на всяка кореспонденция помества точния времеви диапазон /подчертан в удебелен шрифт/, в който желае да получи отговор или конкретен материал. Разбира се, самата Кейт признава, че този ход не гарантира на 100% положителен резултат, но дава добра възможност на другите да опитат да плануват действията си, а голяма част от тях може и наистина да го направят.

Тъй като става дума за съвместна дейност, Буугард препоръчва още заглушаване на егото – направете така, казва дамата, че да осигурите дейното сътрудничество на хората, от които зависи завършването на проекта ви в срок. Постарайте се те да се почувстват значими и ценни за каузата.

От само себе си се подразбира, че трябва да бъдете настойчиви, не оставяйте процеса да зависи само от съвестта на отсрещната страна. Може да ви сметнат за досадни, но периодично сте длъжни учтиво да напомняте за това, което ви е било обещано – чрез кратки доброжелателни електронни писма/съобщения, обаждания и т.н.

И не на последно място, все пак помислете за "план Б", в случай, че нещата се объркат. Всичко се случва, трябва да сте готови и за най-лошото.

Съвсем искрено ви пожелаваме успех и ще се радваме да споделите своите виждания по проблема.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: freeimages.com/Brith-Marie Warn

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайл