Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се грижим за човек, болен от болестта на Алцхаймер, 2 част

Как да се грижим за човек, болен от болестта на Алцхаймер, 2 част

Как да се грижим за човек, болен от болестта на Алцхаймер, 2 част - изображение

Към първа част >>>

Не усложнявайте нещата. Трябва да си набележите подходящо ежедневие за вас и вашето семейство. Ако това помага, създайте си график, който „очертава” целия ден и отговорностите на всеки член от семейството.

Дейностите може да варират – подреждане на пъзел в определени дни преди обяд, разглеждане на фотоалбуми в следващия – опитвайте се да водите последователен дневен график (събуждане, обличане, закуска, прием на лекарства, правене на леки упражнения, слушане на музика).

Идентифицирайте всяка дейност в ежедневието си с вашия любим болен човек. Уверете се, че посещението в банята, храненето остават постоянни във времето. Промяната на тези съчетания може да бъде истинско предизвикателство за пациентите с БА. Бъдете внимателни по залез за състоянието  на болните. Именно в това часово време често се случва пациентите да изпитват безпокойство и възбуда. Бъдете готови за това. През вечерите, насърчавайте тихата и спокойна атмосфера. Дръжте светлините по-приглушени, намалете нивото на шума, слушайте успокояваща музика. Опитайте да слушате музиката от времето на младостта на болния, това помага за намаляването на объркването и възбудата.

Отделете време за физически упражнения, каквито например могат да бъдат леките разходки, за да направите съня на вашия любим човек по-спокоен през нощта.Насърчавайте двупосочната комуникация. Всеки случай на болестта на Алцхаймер се развива по различен начин, но в крайна сметка, пациентите губят значителна част от своите умения за комуникация, особено словесната. Научете се да поддържате невербалната комуникация, упражнявайте определени жестове, помагайте си с ръце.

Съветвайте членовете на семейството си да говорят с любимия човек, болен от Алцхаймер. Напомняйте им, че макар болният да не може да комуникира, той все още е в помещението. Бъдете наясно с какъв тон и височина на тембъра разговаряте. Постарайте се да звучите спокойно и уважително, скрийте разочарованието си и покажете силата на духа си. Бъдете търпеливи с евентуалните гневни изблици на пациента, припомняйте си, че това е в резултат на заболяването. Изчакайте известно време, ако сте разочаровани. Напуснете стаята и поседете навън за няколко минути. Направете няколко дълбоки вдишвания, за да се успокоите.

Задавайте въпроси, които изискват отговор с "да" или "не". Осигурете допълнително време, за да може болният да ви изслуша. Покажете и изисквайте уважение към личността на любимия човек, болен от Алцхаймер. Напомнете на себе си и другите, че няма значение какво е развитието на заболяването, важно е че пациентът все още е сред близките си хора, за които той е важен.

Приемете, че болестта ще прогресира във времето. Заболяването до момента е нелечимо, но с медикаментозно лечение може да се забави до известна степен. Приемете, че по един или друг начин личността на любимия ви човек ще се размива с времето. Това вероятно е най-мъчителният факт, с който трябва да свикнете (или да си го наложите).

Преходът от лека до умерена и от умерена до тежка степен на БА може да се случи бързо, но може да отнеме и години. Не се чувствайте виновни, живеейки пълноценно живота си. Без значение колко други членове на семейството са "въвлечени" в грижите за някого с болестта на Алцхаймер, процесът е и физически, и умствено, и емоционално изтощаващ. Около четиридесет процента от хората, които се грижат за любим човек с БА, изпитват признаци на депресия в определен етап. Понякога всеки има нужда от почивка и всеки се нуждае от помощ понякога.

Водете редовно болния от Алцхаймер пациент на лекар на всеки 2-4 седмици, особено в ранните етапи от провеждането на лечението. По време на тези посещения, лекарят може да продължи или да коригира дозировката на медикаментите, както и да отговори на въпроси на близките. След тези първоначални посещения, водете любимия човек на лекар на всеки 3 до 6 месеца. Медикът ще оцени състоянието на болния в различни аспекти: ежедневните дейности, познавателни способности, съпътстващите разстройства на настроението, състоянието на болногледачите (не на последно място).Не чакайте да бъде помолен за помощ. Опитайте се да помогнете на членовете на семейството си, когато е възможно. Понякога, дори ежедневните неща, с които помагате в домакинската работа, могат да облекчат тежестта на останалите болногледачи. Информирайте се повече за естеството на коварното заболяване и научете повече факти, посветени на осигуряването на качествени грижи за пациентите, болни от Алцхаймер (www.alz.org е добър пример).

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиПсихологияХранене при...ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлИсторияАлт. медицинаИзследванияБотаникаПроизводители