Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да реагираме при сексуален тормоз на работното място

Как да реагираме при сексуален тормоз на работното място

Как да реагираме при сексуален тормоз на работното място - изображение

В последно време информацията, особено отвъд океана, за сексуален тормоз на работното място доби не просто застрашителни, а наистина катастрофални размери. И независимо от факта, че там изгубиха мярата и все по-често нещата заприличват не на въздаване на справедливост, а на лов на вещици, истината е, че проблемът със сексуалния тормоз продължава да бъде тема, за която уж вече се говори явно, но е все така скрита, потулена и някак нежелана за разискване в обществото.

Според определението в Директива на Европейския съюз сексуален тормоз представлява всяка форма на нежелано словесно, несловесно или физическо поведение със сексуален характер, което има за цел или води до накърняване на достойнството на лицето и създава смущаваща, враждебна, принизяваща, унизителна или обидна обстановка.

Ако сте обект на подобно насилие в службата, не забравяйте, че в този случай мълчанието не е злато. Точно обратното. Колкото повече криете истината, толкова се отдалечавате от възможността да бъдат предприети адекватни мерки срещу личността, която ви предизвиква, но и давате шанс тормозът да не спира. Вашата пасивност ви обрича още и на притеснение, стрес, страдание и невъзможност да изпълнявате нормално служебните си ангажименти. Затова говорете. Ако натискът е от ваш колега, то веднага информирайте прекия си ръководител. При условие, че сексуалният тормоз е от страна на шефа ви, то тогава потърсете работодателя, представител на екипа или направо Инспекцията по труда. Не бива да се чувствате безпомощни. Ако ви е трудно да говорите, то разкажете писмено това, което ви е унизило и ви тормози.

Специалистите съветват да пазите всички доказателства, които показват, че срещу вас е упражнен сексуален тормоз. Става дума за изпратени имейли, писма, есемеси.

Задължение на работодателя е да реагира, защото той по презумпция е отговорен, освен за всичко друго, и за здравето и безопасността на служителите си.

За да не се стига до крайности, е добре да припомним, че е невъзможно да се приеме за сексуален тормоз леко потупване по рамото, например, или прегръдка след ваканцията. Тук е необходимо уточнението, че ако екипът е от служители, които се познават добре, отношенията им са не само служебни и изпитват един към друг доверие и привързаност, то ситуацията е коренно различна. Тогава много по-лесно се разпознават знаците на сексуален тормоз, ако се появи такъв. Когато обаче в колектива доминират служебните и професионални отношения, то дори една лека прегръдка, докато пиете кафе в почивката може да бъде приета като неприятна и застрашаваща личното пространство.

Ето и няколко казуса, при които е очевидно, че става дума за сексуален тормоз:

 • Ако ръководителят на отдела ви тупне или хване за седалището всеки път, когато откажете да обядвате с него.
 • Когато ви определи среща в хотелска стая.
 • Когато ви изпраща постоянно имейли и sms, с които настоятелно ви кани на вечеря.
 • Ако ви затрупва с цветя и подаръци.
 • Когато не просто намеква, а директно ви заявява, че професионалното ви бъдеще зависи от желанието ви да излезете с него на вечеря.
 • Когато ви задава интимни въпроси пред всички, прави неприлични жестове или коментира външния ви вид по неприемлив и непристоен начин.
 • Ако иска сексуални услуги, за да ви увеличи заплатата или повиши.

Със сигурност всеки би могъл да допълни този списък, но ако сте се почувствали заплашени, унизени и обидени, то със сигурност става дума за сексуален тормоз.

А ето и няколко предложения, свързани с начина, по който може да противодействате и заглушите в зародиш проблема.

 • Бъдете внимателни и не си позволявайте самите вие фриволни забележки, както и поведение, което може да се тълкува двусмислено.
 • Опитайте се да контролирате ситуацията – ако шефът поиска да остане насаме с вас, то ограничете времето и пресечете всяка възможност за разговор, който е различен от служебния.
 • Бъдете внимателни, когато приемате подаръци от колеги или от ръководителя си.
 • Отговаряйте с „не“ на всякакви предложения, свързани със срещи извън офиса.

И може би най-важното – за да предотвратите сексуален тормоз спрямо вас, е нужно да бъдете уверени в себе си. Никога да не мислите за себе си като жертва, а да демонстрирате самочувствие на личност, която съзнава своите професионални и лични качества.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: juritravail.com

Снимка: humanite.fr

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиЛеченияПсихологияНовиниИнтервютаСнимкиБотаникаЗдравни съветиТестовеОрганизацииФизиологияАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЗдравни проблемиНаправления в медицинатаХранене при...СпециалистиРецептиСпорт