Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да разговаряме с хора с нарушен слух

Как да разговаряме с хора с нарушен слух

Как да разговаряме с хора с нарушен слух - изображение

Не се тревожете, имате няколко чудесни възможности за комуникация с хора със слухови нарушения. Най-често срещаните методи ще бъдат четенето на устните и езика на жестовете, но може и да комуникирате с писалка и хартия, преводач или устройство "CART". Каквито и да са методите, които избирете, има някои общи правила за етикета, които да ви помогнат,  а нашата статия ще ви предостави няколко препоръки.

Метод 1

Най-важното е да бъдете любезни и внимателни. Останете в зрителното поле. Когато общувате с човек с увреден слух, опитайте се да задържите погледа си на същото ниво като това на събеседника си. Може да седнете, ако човекът срещу вас също седи. Трябва да сте малко по-далеч от нормалното за разговор разстояние (3-6 фута, 1-2 метра). Това ще ви помогне да се уверите, че жестовете, които правите, ще бъдат видими.

Стъпка 1

Ако сте на закрито, уверете се, че има достатъчно светлина, за да ви виждат ясно. Ако сте отвън, обърнете се към слънцето, така че лицето ви да не бъде в сянка. Избягвайте да докосвате устата си ръце и не дъвчете дъвка, говорейки. Поставянето на нещо във или около устата (дъвка, ръце), докато говорите, не е желателно.

Стъпка 2

Говорете с нормален глас и тон. Шушукането или разговорът на висок тон може да изкриви лицевия ви израз, което затруднява хората със слухови увреждания, да тълкуват думите ви. По същия начин, ако се престаравате с артикулацията, ще ви разберат по-трудно. Увеличаването на тона на гласа ви е препоръчително, но само когато ви помолят да го направите. Говорете малко по-бавно, ако събеседникът ви ви помоли.

Поддържайте контакт с очите. Те и изражението на лицето ви помагат да предадете тона и поведението на вашия разговор, така че поддържането на зрителен контакт е важно. Опитайте се да не отклонявате главата си докато говорите.

Убедете се, че събеседникът ви поддържа с вас контакт с очите. Например, ако го обучавате как да използва даден предмет и лицето го разглежда, изчакайте човека да приключи, преди да продължите. Ако имате слънчеви очила, свалете ги.

Придайте си подходящ спрямо разговора израз на лицето. Използвайте жестове и визуални знаци. Може да ви бъде от полза да включите някакво движение по време на комуникацията. Може да посочите (посочването обикновено не се смята за грубо в общността на глухите) или да задържите всички елементи, за които говорите, или да имитирате действия (като пиене, скачане или ядене), за да илюстрирате думите си. Можете да ползвате пръстите си, за да посочите цифри, да пишете във въздуха, за да покажете, че пишете писмо и т.н.

Метод 2

Стъпка 1 - Използване на езика на жестовете

Някои (макар и не всички) глухи хора комуникират с езика на жестовете. Повечето държави имат свои собствени национални знакови системи. Те са съвсем различни от говоримите езици и като цяло не следват едно и също географско разпространение (например, британският жестомимичен език е много различен от американския).

Езика на знаците е със собствена граматика и синтаксис, например, английската фраза "Давам ви" е една дума (или "знак").

Ако сте съвсем нов в общуването с жестове и използването на езика на знаците, можете да започнете, като научите буквите от азбуката, както и цифрите. Това знание може да ви помогне да започнете да общувате по по-елементарен начин.

Стъпка 2 - Научете няколко общи фрази.

Изучаването на няколко ключови фрази може да ви помогне да комуникирате, като използвате езика на знаците. Фрази като "моля," "благодаря" и "здравей" могат да се използват в разнообразен контекст, за да общувате с необходимата почит и уважение.

Стъпка 3

Подобрете разбирането си за жестомимичния език. Ако искате да придобиете по-добри умения в езика на жестовете, ще трябва да наблегнете на граматиката, да разберете повече за езиковата структура и да обогатите речника си. Ще трябва и да практикувате доста. Езикът на жестовете, подобно на който и да е друг, изисква отдаденост и упорита работа.
        
Стъпка 4

Уверете се, че лицето говори добре с езика на жестовете. Важно е да запомните, че не всички хора с увреден слух може да общуват с него. Трябва да потвърдите, че лицето използва добре жестовете, преди да започнете разговор. Започнете, като привлечете вниманието на лицето. След това демонстрирайте с жест думата "здравей". Ако човекът отвърне, можете да продължите с това, което искате да кажете.      

Не забравяйте, че има различни езици на знаците. Възможно е човекът, с когото се опитвате да общувате, да използва различна форма на жестомимичен език от този, който вие знаете.
    
 Стъпка 5

Обърнете ръце и тяло към събеседника си. Когато комуникирате чрез жестомимичен език, е важно да държите ръцете, така че да са лесно отличаващи се. Държите ръцете и тялото си по посока на събеседника, с когото говорите. Влизайте в стаята с ръце си пред тялото, които са спокойно отпуснати на нивото на гръдния кош.

Стъпка 6

Привлечете вниманието на другия човек, преди да опитате да говорите или общувате. Осъществяването на контакт с очите е добър начин да го направите. Ако е необходимо, можете да помахате леко или да докоснете човека, за да привлечете вниманието на лицето. Докато при хора с нормален слух жестът с махането може да се приеме като проява на грубост, то в общностите на хората с увреден слух лекото докосване е сред начините за привличането на внимание. Рамото е добро място за докосване на някого, когото не познавате добре

Стъпка 7

Установете същността на това, за което ще говорите. След като се изясни общата тема, е по-лесно да се следва разговорът от лицето с увреден слух. Опитайте се да не промените темета внезапно, без да направите пауза или да сигнализирате за промяната. Правете често пауза и питайте дали разговорът се следва.

Стъпка 8

Обяснете причините за прекъсванията. Ако има прекъсване, което глухият човек може да не забележи, като звънене на телефона или почукване по вратата, обяснете защо излизате. В противен случай глухият човек може да мисли, че сте завършили разговора с тях, а това би се изтълкувало като проява на грубост.

Стъпка 9

Говорете с човека, а не с преводача. Ако има преводач от жестомимичен език, който да ви помага с комуникацията, важно е да насочите разговора си към лицето с увреден слух, а не към преводача. Помощникът ви най-добре ще разбере как да помогне на глухия човек схване смисъла, който предавате, така че не се притеснявайте.
    
Стъпка 10

Как да обобщите казаното. Когато разговорът приключва, може да предложите кратък анонс на казаното. Това може да бъде полезно за някои хора с увреден слух, но да не е необходимо за други, така че винаги да питайте първо. Бихте могли да кажете: "Ще бъде ли полезно да обобщя това, за което говорихме?"

http://www.wikihow.com/Communicate-With-Deaf-People

По статията работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноСоциални грижиНовиниЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаКлинични пътекиЛайфстайлОрганизации