Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Данъчни облекчения

Данъчни облекчения

Данъчни облекчения - изображение

Националната агенция по приходите е институцията, уведомяваща българските граждани относно начините за намаляване на данъците чрез различни дарения в полза на националните институции, организации, фондове и лечебните заведения.

До 50 % намаляване на данъчната основа по Закона за данъците върху доходите на физическите лица може да се осигури при превеждане на суми за дарения към Център "Фонд за лечение на деца". Съществуват и други методи, чрез които може да се гарантира данъчно облекчение. Някои от тях са:

1. Дарения в полза на културните институции и организации. Осигурява облекчение в размер на 15 %.

2. Дарения в полза на здравни заведения, институциите, предоставящи социални услуги, Фонд "Социално подпомагане", специализираните институции за деца, Висшите учебни заведения и Академиите гарантират данъчно облекчение в размер на 5 % от данъчната основа.

3. Предвидени са отстъпки от сумата на данъчната основа ако данъкоплатецът дари определена сума на специализираните или бюджетните предприятия, организациите на хората с увреждания, национално регистрираните вероизповедания, различните културни институции, читалищата, Български Червен кръст

4. Данъците следва да се намалят и на хората, взели решение да дарят определена сума на юридическите лица с нестопанска цел, които са се регистрирали в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, както и на фонд "Енергийна ефективност".

5. Право на данъчно облекчение ще имат и дарителите на комуните за лечение на наркомании или дарилите определена сума на детски фонд за Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ).

6 До 10 % от данъчната основа може да бъде намалена и чрез личните вноски за допълнително доброволно социално и здравно осигуряване или за застраховка "Живот".

Общият размер на данъчното облекчения при дарение не може да е по-голямо от 65% от годишната данъчната основа. Всички данъчни облекчения могат да се ползват след подаването на данъчна декларация за доходите.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЛюбопитноСпортЛайфстайлХранене при...ЛеченияБотаникаСнимкиНормативни актовеИстория