Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Аборт в България - процедура и социални последици

Аборт в България - процедура и социални последици

Аборт в България - процедура и социални последици - изображение

Абортът е медицинска манипулация по преждевременното прекратяване на бременност чрез изхвърлянето или отстраняването на ембриона от тялото на майката. В резултат на това се предизвиква смъртта на нероденото дете. Според конкретните причини предизвикали прекъсването на бременността се разграничават два вида аборт - спонтанен и изкуствен. Спонтанният е в резултат на различни усложнения, възникващи по време на бременността, а изкуственият може да бъде предизвикан. Към медицински предизвикания аборт спада и т.нар. „терапевтичен“ аборт, които се предприема, с цел да се съхранят здравето и живота на бременната жена.

Според правната система в България медицински аборт може да се извърши ако майката е пълнолетна. Прекъсване на бременността на непълнолетни се извършва след съгласието и в присъствието на родителите на бременната.

Всеки аборт, предизвикан чрез хирургическа намеса, която се е извършила извън специализирана болница, крие рискове от сериозни здравни последици и дори смърт на майката. Поради тази причина съдебната система с цялата си законова тежест преследва и наказва подобни действия, възприели определението криминален аборт. Като престъпен може да се определи и предизвиканият след края на трети месец от бременността аборт.

Процедура по прекъсване на бременността

След провеждане на определени изследвания и доказване на бременността е необходима хоспитализация в специализирана акушеро-гинекологична клиника. Процедура се прави под анестезия и има продължителност около 10 минути. Според здравния статус и силата на имунната система работоспособността на жената се възстановява различно. След тази манипулация, пациентките не е необходимо да се хоспитализират за повече от няколко часа.

Социални последици от аборта

Все по-често започва да се разпространява идеята за възможни психически последствия след прекаран аборт. В голяма част от случаите има наличие на други фактори, които съпътстват подобни състояния. Сред тях са ниското ниво на социална подкрепа от близките хора и привързаност по време на бременността (от страна на майката или бащата), съпътстващи психични проблеми, различни консервативни убеждения, предразсъдъци. Комплексът от всички тези фактори предизвиква изключително сериозни социални последствия за жените, претърпели аборт по определени причини.

Негативните психични и социални последици след аборт се изразяват във възникване на състояние, известно като „пост-абортативен синдром“. При него се наблюдава прогресиращо засилващо се чувство за вина, комплекси за малоценност, неврози, смущения в нормалното протичане на почти всички сфери от живота, включително в сексуалния живот на двойките.

Разделение в мненията спрямо аборта съществува сред две големи течения под наслов "за живота" и "за избора". Първото защитава тезата за висшата ценност на живота и недопустимостта той да се отнема, при все, че това се случва в неговия най-ранен стадий. Второто защитава и акцентира върху идеята, че висше право на майката е решението относно това как да постъпи със собственото си тяло, от което е част нероденото дете. Този възглед се корени в средите на някои феминистични движения. Според тях, плодът няма съществуване и ценности извън организма на майката. От това следва и схващането, че отношението към него може да бъде като всяка друга телесна част или орган.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиСнимкиЛюбопитноНовиниЛайфстайлЛеченияПатологияСпортАнкетиНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиГеографияПроизводителиПсихологияВидеоНаучни публикацииФизиологияИзследванияЗдравни проблемиСпециалистиИнтервютаХранене при...Ботаника