Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... #StopHate: Не бъди безразличен към словото на омразата – кампания на фондация Глас - България

#StopHate: Не бъди безразличен към словото на омразата – кампания на фондация Глас - България

#StopHate: Не бъди безразличен към словото на омразата – кампания на фондация Глас - България - изображение

Някои имат телевизор, други не. Едни живеят сами, други с родителите си. Има щастливи и такива, за които щастието е невъзможно, правещи зимнина и неядящи месо, подложени на домашно насилие и принудени да обясняват защо са мургави, вярващи в зодиите и убедени, че хората с увреждания сякаш не съществуват. Изброяването може да продължи докъдето ви стигнат силите и фантазията. Но истината е, че, както става ясно от видеоклипа на фондация „Глас“, ние, българите, сме 100% различни.

Вместо обаче тази различност да ни обедини, вместо да сме доволни от пъстрата картина и нейните невероятни възможности, тя ни разделя и отключва гласовете на омразата, към които не бива да бъдем безразлични.

Видеото

Видеоклипът #StopHate: Не бъди безразличен към словото на омразата, който фондация „GLAS“ разпространи, вече е видян от над 300 000 българи и споделен от близо 110 000. „Искрено вярвам, че посланието ни стигна до сърцата, които искат да ни чуят. Всеки от нас е различен и в този смисъл е малцинство. И никой не е застрахован, когато става дума за този признак. Затова не бива да сме безразлични към езика на омразата“, категоричен е Симеон Василев, един от създателите на фондацията.

Според него използването на този език от най-високото ниво в държавата, като например, българския парламент, води до широкото разпространение на агресията и рефлектира върху всички.

Когато говорят против различните, хората често използват комбинацията „християнско и традиционно“, сякаш упреквайки ги в нарушаването на тези толкова свещени думи. „Нали е християнско да обичаш, а традиционно да си добър?“, пита Симеон Василев и е категоричен, че народът ни винаги е правил разликата между добро и зло, успявал е да отличи едното от другото, но и винаги е знаел, че силата му е събирането на едно място на различните, в подкрепата и разбирането, в търсенето на онова, което обединява. „Как мислите, ако днес трябваше да спасяваме евреите си с тези политици, които използват езика на омразата, за който смятат, че им носи дивиденти и публичност, дали те щяха да бъдат спасени?“, пита Симеон Василев.

Той е категоричен, че хората не бива да са безразлични към езика на омразата. Само по този начин могат да се противопоставят, защото иначе, той продължава да се използва безнаказано.

Радвам се, че толкова хора реагираха на клипа и благодаря на всички, които стоят зад него, а те са толкова много“, споделя още един от създателите на „GLAS“ и се подготвя заедно с екипа на фондацията за поредното предизвикателство.

Поредният скандал

Този път от Пловдив, където избухна поредния скандал. От ВМРО и БСП се противопоставиха на осъществяването на проекта „Балканска гордост“ през лятото, който е в рамките на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Тези политически партии налагат цензура върху културен продукт. Проблемът е, че те не правят разлика между шествие и изложба. Нашият проект беше одобрен за финансиране и ние ще направим всичко възможно той да се случи“, заяви още Симеон Василев. Идеята не е да се прави парад, а изложба, но това е само част от целия проект. Освен музикално събитие той включва и публична дискусия, посветена на това, което сближава хората на Балканите, на идентичността ни, за съжителството на балканските ценности и ЛГБТ равноправието.

Ние от framar.bg подкрепяме идеята на кампанията и вярваме, че ако се научим да разбираме другите, можем да живеем в мир с тях. Колкото и да сме различни, ние всички сме плът и кръв.

Над публикацията работи: Гергана Караилиева

Източник на изображението: фондация "Глас"

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОрганизации