Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Ще намалеем с над 20% до 2040 г.

Ще намалеем с над 20% до 2040 г.

Ще намалеем с над 20% до 2040 г. - изображение

Българите ще намалеят значително с между 20% и 25%, за времето до 2040 г. Това показва прогнозата за демографското развитие, направена от специалистите на Института за изследване на населението и човека към БАН. Днес документът беше обсъден и приет от членовете на кабинета по време на редовното им заседание. Така те изпълняват решението на парламента, с което депутатите ги задължават да представят прогноза за демографската картина у нас за периода от 2015-а до 2040 г.

За да изготвят изследването, учените правят сравнителна съпоставка на официалните прогнозни данни от Националния статистически институт (НСИ), ООН, Евростат и Световната банка.

През следващите двадесет години не се очаква съществена промяна в демографските тенденции. Те очевидно ще се запазят почти като сегашните. Между 20% и 25% ще намалее населението. Структурата му по пол ще остане стабилна, показва още анализът. Предвижда се и намаляване на смъртността.

Прогнозните данни са, че няма да се измени делът на младежите до 20 години, но този на хората над 65-годишна възраст значително ще се увеличи. Тези тенденции ще доведат и до рязкото намаляване на мъжете и жените в активна възраст.

Няма промяна и що се отнася до намаляването на българите на териториален принцип. Процесът обхваща всички области с изключение на столицата, а лошата новина е, че според прогнозите той ще продължи през целия период и не се очаква изменение.

Проблемът, който тревожи от години българите и е свързан с факта, че нацията буквално се топи, не е характерен само за нас. Според Евростат подобна ще бъде съдбата на още единадесет страни на Стария континент. Това са Италия, Словакия, Унгария, Полша, Естония, Хърватска, Португалия, Латвия, Литва, Румъния и Гърция. Ако към тях обаче се прибавят и Чехия и Словакия, в които числеността на населението ще остане каквато е в момента, то това означава, че почти в половината държави от евросъюза се очакват същите процеси - спадане на населението.

Изводите на учените, изготвили доклада, са, че независимо от очакваното подобрение на показателите за смъртност и раждаемост, най-вероятно сме достигнали до етапа на т.нар. „инерция на обратния растеж“, което означава, че абсолютният брой на населението ще продължи да намалява.

Това са трайни тенденции, с които се съобразяват всички стратегически и оперативни документи, свързани с осъществяването на демографската политика в България.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: areion24.news

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияСпортБотаника