Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Подаване на болнични и обезщетения по електронен път към НОИ

Подаване на болнични и обезщетения по електронен път към НОИ

Подаване на болнични и обезщетения по електронен път към НОИ - изображение

Всички български работодатели, задължени по Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО) вече могат да подават данните за обезщетенията и болничните на своите служители към НОИ по електронен път. Това ще бъде възможно в началото на 2016 година (след 04.01.2016 г. в рубриката „Е-услуги” на сайта на Националния осигурителен институт).

Задължените по закон работодатели, които следва да подадат повече от 10 документа, трябва задължително да имат електронен подпис. Подаването на документите за превеждането на компенсациите по електронен път премахва задължителното посещение на осигурителите до офисите на НОИ. Когато документите са само 2 могат да бъдат подадени и на хартиен носител, но ако броят им е от 3 до 10, те трябва да се представят на електронен носител.

Регистрацията на електронния подпис, нужен за подаването на декларациите или упълномощаването на определен човек, който също има възможност да ги подаде, може да се направи на сайта на осигурителния институт по всяко време.

Подаването на болничните и други декларации към НОИ, които са постъпили при работодателите след 01.01.2016 година вече може да се извърши единствено по електронен път. Ако болничните листове за бременност и раждане - 45 дни преди раждането са подадени до работодателя до 31.12.2015 г., то те се подават по стария ред, но ако те са достигнали до работодателите след 01.01.2016 година – се подават по електронен път.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниТестовеЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлИсторияОрганизацииЛюбопитноРецепти