Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Мисия възможна: планиране на времето по най-лесния начин

Мисия възможна: планиране на времето по най-лесния начин

Мисия възможна: планиране на времето по най-лесния начин - изображение

Чували ли сте за Стивън Ричардс Кови? Накратко казано, Кови е известен американски предприемач, бизнесмен, и лектор от миналия век, автор на бестселъра "Седемте навика на високо ефективните хора". Животът и професионалният му път са безкрайно интересни, но точно сега няма да ви занимаваме с тях. Вместо това, ще ви запознаем с една от най-интересните му стратегии за управление на времето, защото предполагаме, че понякога буквално се надпреварвате с минутите и това ви коства солидни дози стрес. Въпросната стратегия е известна като четирите квадранта на Кови. Идеята е в тези квадранти всеки човек, който, разбира се, желае да е ефективен и продуктивен, да опита да разпредели професионалните и житейските си задачи, като цела е накрая да няма дефицит на време.

Първият, известен още и като "квадрант на необходимостта", включва всички онези важни и спешни задачи, които не търпят отлагане. Те могат да бъдат, например, проект в срок, подаване на декларации; тук влизат и онези ангажименти, които възникват неочаквано, но изискват да се справим с тях бързо и навременно – успокояване на бебето, разболяване на член от семейството т. н.

Вторият е "запазено място" за онези дейности, които не са чак толкова спешни, но определено са важни. Кови акцентира на факта, че именно тук трябва да бъде инвестиран най-големият времеви ресурс – в планиране и подготовка на бъдещи инициативи; изграждане на контакти, взаимоотношения; работа по настоящ проект; тук може да влезе и предвидено време за спорт /за да не бъде отново пропуснато/.

Третият се нарича "квадрант на заблудата" – за спешни, но маловажни задачи, които спокойно бихме могли да делегираме на някой друг, ако имаме възможност да го направим: писане на мейли, телефонни обаждания и прочие. Съдържимото в този квадрант е препоръчително да използваме пестеливо, само от време на време.

Четвъртият квадрант, метафорично казано, "свети в червено", което означава, че трябва да го зачеркнем мислено от времето си – в него попадат дейности като безсмислено гледане на телевизия, безумно дълъг престой в социалните мрежи; обаждания и т.н.

Разпределяйки задачите си в квадрантите на ежедневна, месечна или по-продължителна база, ще видите, че все по-успешно се справяте с ангажиментите си, че ви остават много повече свободни минутки и, че, като цяло, сте много по-спокойни.

Опитайте!

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниРецептиИсторияИзследвания