Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да работим от вкъщи, ефективно погледнато

Как да работим от вкъщи, ефективно погледнато

Как да работим от вкъщи, ефективно погледнато  - изображение

Не е важно дали ви се случва често или само понякога, фактите говорят, че превръщането на домашната среда в офис винаги е голямо предизвикателство. В уютната атмосфера на собственото кътче много хора срещат трудност да преминат лесно на работна вълна и по-важното – да останат на нея докрай или поне толкова, колкото е необходимо, за да изпълнят всички важни ангажименти. В този ред на мисли, позволихме си да споделим с вас няколко полезни съвета, с които се надяваме, че ще направим труда ви от вкъщи с няколко идеи по-приятен и лесен. Ето ги и тях:

Определете си работно време

Специалистите препоръчват да не размествате стрелките на часовника за щяло и не щяло, а да дефинирате точен времеви диапазон, в който да изберете да се трудите. Превърнете го в рутина, казват още те. Така ще сте по-продуктивни и ще се възползвате максимално от всяка минута, дори секунда.  Нещо повече, добре е да събличате пижамата веки път, когато стартирате своята дейност, и да се обличате максимално работно (не е задължително да сте в костюм, разбира се).

Определете си работно място

Колкото по-обособено и подредено е то (и по-далече от телевизора и от другите разсейващи подробности вкъщи), толкова по-добре за вас. Постарайте се въпросното кътче да е максимално близка реплика до типичното офис пространство, което може би ще накара и тялото, и душата ви да минат на правилните честоти. Може би :) За да повишите допълнително продуктивността си, бихте могли да позиционирате на бюрото си зелено свежо растение или няколко такива.

Определете си работни задачи

Домашната среда може да ви изкуши да действате без план, по инстинкт (според осезаемо хедонистичния, но не особено любим на работодателите, принцип "колкото, толкова"), но ако искате да бъдете наистина успешни, по-добре си изгответе списък с нещата, които трябва да се свършат. А когато успеете да изпълните поне 80% от тях в срок, можете да бъдете доволни от себе си.

Определете си време за почивки

В собствения си дом или не, разумно е да правите кратки паузи, докато се трудите. Хората не са машини и, макар че често се принуждаваме да забравяме тази подробност поради една или друга причина, всеки има нужда от доза отдих по време на работния процес. А като стана дума за това, когато приключите, при добра възможност напуснете "офиса" си, за да се разнообразите и да преминете на другата вълна – "почиващата".

Всичко останало се подразбира от само себе си – извоювайте си правото да бъдете оставени намира от близките си (колкото е необходимо), комуникирайте с колегите си, подреждайте работното си пространство и т.н.

Не на последно място: въпреки че, физически погледнато, буквално пренасяте работата в дома си, направете всичко възможно, приключвайки дейностите си, да се фокусирате единствено и само върху семейството си. Работата си е работа, но извън нея има и други важни… работи ;)


Снимка: Norak Blog

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияЛайфстайлСпециалистиЛюбопитноПроизводители