Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да шофираме безопасно в зимни условия

Как да шофираме безопасно в зимни условия

Как да шофираме безопасно в зимни условия - изображение

Шофирането по време на зимни метеорологични условия, където пътищата са покрити със сняг (и често пъти са хлъзгави), обикновено не се препоръчва на водачите на МПС. Въпреки това, непредвидени ситуации може да направят кормуването неизбежно. Зимното управление на авпомобил при сняг може да бъде опасно, но знаейки как да го правите правилно - ще намалите риска от злополуки.

Шофиране и управление на вашето превозно средство при сняг

Стъпка 1

Подгответе автомобила си за път. Изчистете предното стъкло, страничните прозорци, фаровете и задните спирачни светлини (стоповете) от снега и леда със стъргалка, преди да започнете да шофирате. Спрете колата и изчиствайте периодично прозорците и светлините, когато е необходимо, докато карате по време на обилен снеговалеж.

Стъпка 2

Включете задния нагревател на стъклото, за да предпазите от заледяване прозорците, докато шофирате. Пуснете климатика и го поставете в режим "свеж въздух", за да циркулира струята от купето и да не се запотяват прозорците.

Стъпка 3


 
Карайте с включени фарове през цялото време. Това напомняне може да ви звучи заучено и тривиално, но неслучайно правилата са правила – те са общовалидни. Фаровете ще направят вашето превозно средство по-видимо за другите шофьори, докато снегът се сипе на едри парцали.  

Стъпка 4

Карайте бавно, докато пътищата са покрити със сняг или лед, за да увеличите сцеплението на гумите си по пътя. Не използвайте опцията "круиз контрол" (ако разполагате с такава) и изпреварвайте само в краен случай. Превозните средства се нуждаят от добро сцепление, за да могат спирачките да сработят правилно, поради което при сняг, е необходима по-ниска от обикновено скорост. Така колата ще бъде по-стабилна при завой или при отривисто задействане на спирачките. Намалете скоростта на превозното средство един-два пъти от тази, посочена ви в знак за ограничение. Бъдете изключително предпазливи за това колко е движещата тяга на гумите, която те могат да постигнат на пътя, докато шофирате.

Стъпка 5

Спазвайте подходящата дистанция между колата отпред и вашата. Оставете разстояние, равно на два или три пъти дължината на автомобила ви. Това е най-ефективният начин за възпрепятстване на верижни катастрофи. Освен това ще си осигурите достатъчно място, за да спрете и да намалите риска от плъзгане и удар в колата пред вас при ниска скорост. Шофирането при скорост над 40 км/ч може да наложи да оставите повече пространство между автомобилите.

Стъпка 6Избягвайте резки маневри по време на шофиране. Когато спрете, не придърпвайте волана. Вместо това - докосвайте леко спирачката. Не ги задействайте върху лед, защото това може да доведе до загуба на контрол при управление на вашия автомобил.

Ускорете постепенно и по-плавно, отколкото сте свикнали. Не превключвайте непосредствено до знака за ограничение на скоростта, както сте свикнали по принцип, когато пътищата са подходящи за шофиране. Достигнете оказаната скорост бавно, но сигурно. Същото важи и при спирането.

Избягване на потенциални аварии

Стъпка 7

Внимавайте за потенциални опасности по пътищата. Бъдете нащрек за хлъзгави или заледени петна, на които може да се натъкнете. Ледът е често срещан на мостовете, дори когато останалата част от пътя е суха, така че приближавайте мостовете и сенчестите зони със съответната предпазливост.   

 Стъпка 8Не натискайте педала на газта и не завъртайте встрани гумите, когато сте попаднали в заснежена зона. Ако тръгвате - изкопайте излишния сняг под гумите и насипете с пясък под гумите (или сложете вериги), за да създадете сцепление. Малък съвет - ако не разполагате с пясък, може да държите в багажника си (или поне в зимния сезон) плик с котешка тоалетна, който може да се окаже ползен при зимни условия. Леко разклатете (заедно със спътниците си) купето на автомобила, докато седите, за да помогнете на гумите да направят по-добър контакт със земята, ако е възможно. 

Стъпка 9

Ако усетите, че задницата на колата започва да поднася по пътя, отпуснете газта и не натискайте педала на спирачката. Внимателно завъртете волана в посоката, в която задницата поднася, за да я насочите отново в правия път. Когато усетите, че задната част на колата се намества и сцеплението се връща, завъртете в обратна посока до пълното й стабилизиране и подайте внимателно газ.

Отпуснете педала на газта, ако предният край на автомобила започне да поднася. Не спирайте рязко, докато се движите като на "ски". Завъртете волана в посоката, в която искате автомобилът да завие. Превключете колата на свободна скорост, ако тя е с ръчна трансмисия.

Стъпка 10Натискайте спирачния педал внимателно, когато трябва да спрете. Ако можете да избегнете рязкото стопиране на автомобила, по-добре го направете. Постепенно забавете колата си до почти пълното й спиране. Ако сте късметлии, зелената светлина на светофара може да светне, без да се налага да спирате изцяло.

Стъпка 11Проверете налягането на гумите. Когато температурите паднат, налягането в гумите също спада в немалко случаи. Проверете дали е необходимо да бъдат напомпани, особено в студен климат с температури, достигащи до - 30 градуса и по-надолу. Добрите гуми са решаващ фактор за автомобилите при лошо време, сняг и лед. Проверявайте внимателно нивата на въздух, за да прецените ефективността на гумите.

Използвайте стотинка или линийка, за да определите дълбочината на грайфера на гумите си. Той трябва да е 4 или повече мм. Ако това не е така – време е да ги смените.

Стъпка 12Гумите за зимни условия са по-подходящи от целогодишните, защото са изработени  със специални материали, които ги карат да останат меки на пътя, за да осигурят максимално сцепление при температури под нулата. Те също така, имат разнообразни по форма грайфери, които захващат по различен начин покритите със сняг и лед пътища.

Сменете и 4-те зимни гуми едновременно, за да поддържате сцеплението, безопасността и управлението на вашето превозно средство. Ако (или когато) времето се затопли, е важно да подмените гумите с целогодишни или летни.

Носете си вериги в автомобила, докато пътувате. Въпреки че може да не е необходимо да ги слагате, не е изключено да попаднете на пътища, проходими задължително с вериги.

Стъпка 13

Сменете чистачките на предното стъкло. Проверете "перата" им преди зимата, за да сте сигурни, че те работят добре и ще подпомагат зрението ви, докато шофирате. Ако чистещата им повърхност не почиства добре или е напукана и повредена, незабавно ги сменете. Уверете се, че нагревателите на стъклата работят.


 

Проверете охладителната течност. Уверете се, че нивото й в радиатора е нормално. Проверете дали в системата на автомобила има правилната охлаждаща течност и открийте дали всички маркучи са в добро състояние и нямат очевидни признаци за износване.

Стъпка 14

Оценете състоянието на акумулатора. Студеното време може да изчерпи енергията на стария акумулатор. Ако последният е от две или три години, помислете за закупуване на нов, преди зимата да започне.

Стъпка 15

Уверете се, че двигателят ви работи на оптимално ниво, като това трябва да се потвърди от механик или в автосервиз. Ако сте добри с колите, не се колебайте да видите дали шумът на двигателя, ще издържи вашия тест.

Ако си припомните тези полезни правила, карате бавно и се придържате към тях, ще си осигурите спокойствие на пътя, дори при зимни условия.

По сатията работи: Виктория Милова

Източник и снимки: www.wikihow.com/Drive-in-the-Snow; www.StudyVillage.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиИзследвания