Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се представите себе си като човек с добра ерудиция

Как да се представите себе си като човек с добра ерудиция

Как да се представите себе си като човек с добра ерудиция - изображение

Понякога думата "образован" ни създава неудобната асоциация за това какви са били резултатите ни от тестовете в миналото, какво училище сме посещавали, какво работим, какво притежаваме. Това е така, защото хората са склонни да си изградят собствена преценка за това до колко образовани са околните, дори само от един проведен разговор.

В текста по-долу можете да откриете няколко полезни метода, които биха могли да ви помогнат, за да представите себе си като ерудирани личности.

Първо - увеличете вашия речников запас. Думите, които подбирате, са не само признак за вашата интелигентност, те са и основен компонент в „измерването” на коефициента ви на интелигентност (IQ), както и на нивото ви на образованост и познавателните ви способности. Повишаването на речниковия ви запас ще ви помогне да:

- да избягвате повторения;

- да се изразите максимално кратко, защото сте подбрали точно думите си;

- да повишите креативността си.

Подобрете граматичните си познания. Разбира се, има и други начини да се злепоставите още повече. Ако не искате да постигнете този ефект, не използвайте „паразитни” думи и фрази, които не предават информация в разговора и товарят изказа.  

Използвайте жаргонните изрази пестеливо. Често е трудно да не ги използваме във всекидневието си, но определено е полезно жаргонните думи да се ограничат максимално. Бъдете особено внимателни за всички жаргонни изрази, които биха могли да обидят някого, не използвайте нецензурни думи. Въпреки че нецензурните думи не биха могли задължително да ни изобличат като неерудирани, едно е сигурно – те повлияват на социалното възприятие на околните за нашата интелигентност, особено в разговорите, в които събеседниците не ви познават добре.

Бъдете смирени. Никой не е в състояние да знае всичко, освен това по-образованите хора много по-рядко претендират, че са толкова интелигентни, колкото са в действителност. Бъдете скромни и избегнете изкушението да "докажете" колко сте умни. Запазете шанса другите да ви оценят.

Бъдете тихи. Понякога, в стремежа си да звучите образовани или умни може да създадете впечатление на околните, че преигравате. Ако имате навика да „допълвате” чуждите разговори, добавяйки вашите мисли, постарайте се да отстъпите.

Образовайте се. Най-лесният начин да се представите себе си като ерудит, е да бъдете такъв.  Самообразовайте се. Знанието е най-големият актив, с който бихте могли да разполагате. Добре е да упражните чуждия език, който владеете. Ако сте амбициозни - започнете да учите нов.

Следете новините и актуалните събития. Четете и слушайте любимите си медии. Още по-добре би било да научите повече по теми, които пряко ви касаят. Когато предлагате мнението си, винаги оставяйте възможност околните да ви отговорят и да продължат дискусията си с вас. Включете фрази като: "Поправи ме ако греша, но ..." или "Съгласен/а ли си?"Бъдете учтив и слушайте внимателно събеседниците си. Добрите маниери са признак на уважение към околните. Учтивите разговори с околните подпомагат изграждането на чувство за взаимно доверие и коректност. Доверието, изградено чрез вашата индивидуалност, стил и харизма, е признак вашата по-висока интелигентност.  Ограничете отрицателните емоции. Опитайте по време на разговор съзнателно да се стремите към умереност в емоционалните си реакции, особено в негативните. Добре е да се вълнувате за това, което обсъждате, просто не придавайте прекален емоционален оттенък.

Ако следвате описаните по-горе препоръки ще можете да представите себе си по-успешно като човек с добра ерудиция.

Снимки: Wiki How

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлОбразованиеЛюбопитноСоциални грижиНовини