Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да реагираме, ако станем жертва на бърнаут

Как да реагираме, ако станем жертва на бърнаут

Как да реагираме, ако станем жертва на бърнаут - изображение

Синдромът на емоционалното прегаряне на работното място засяга милиони. Определят го като модерна епидемия, свързана с изтощение в резултат на постоянно повтарящите се действия, като например, изпълняването на едни и същи задачи в службата, монотонния режим от работа вкъщи и от вкъщи на работа, високите нива на стрес, претоварването, изтънялата и почти изчезнала разлика между личния и професионален живот в резултат на новите технологии.

Степента на това прегаряне е различна, но независимо от силата й, тя въздейства крайно негативно върху личността на работещия и е сериозна заплаха за тялото и ума му. Затова е важно бърнаутът да бъде пресечен, веднага след като признаците му излязат наяве.

Това модерно зло завладява все по-големи територии. Ето и няколко идеи как да се преборите с демона на професионалното изгаряне.

Може би най-важната ви задача е да си отговорите на въпроса дали сте наистина жертва на бърнаут. Тук вариантите са два.

  • Първият е нещата да са много по-сериозни и освен непрекъсната умора и стрес да забележите, че имате вече и проблеми с паметта, започвате да страните от социални контакти, често изпадате в състояния на безпричинен гняв или на абсолютна апатия. Когато това е налице, то вероятно бърнаута ви е ескалирал до нещо по-сериозно. Задължително се консултирайте със специалист.
  • Вторият е да не се подведете по модата. Не си мислете, че всяко неразположение на работното място е синоним на бърнаут. Например, ако не сте в състояние да разберете какво правите в службата или между вас и ръководството има непреодолими различия, е по-вероятно да става дума за това, че просто е дошло време да смените работата си.

Какво е добре да направите, когато усетите, че сте станали наистина жертва на професионалното прегаряне.

Повече и по-големи паузи.

pravete pauzi


Според едно проучване, проведено преди време от DeskTime, за да бъдете в истинския смисъл на думата продуктивни, е необходимо да почивате 17 минути на всеки 52 минути работа. Направете го и презаредете батериите! Няма значение точно как ще прекарате това време – като вървите бързо, слушате музика, гледате дърветата отсреща или водите разговор с колегите си, важно е да направите нещо, напълно различно от трудовия ритъм и по възможност далеч от компютъра и бюрото.

Удължете почивните дни.

 udaljete-uikenda

Освен събота и неделя си вземете още един ден отпуска и така направете почивката си по-дълга. Според специалистите това действа много по-тонизиращо, положително и ефектно от продължителна ваканция. Защото и тя ще ви омръзне, нали? Ако на няколко месеца практикувате подобно удължаване на съботно-неделната почивка, ще успеете да се противопоставите твърде успешно на изтощителния иначе ритъм на рутината и най-вероятно бързо ще се отдалечите от възможността да станете поредната жертва на бърнаут.

Концентрирайте се върху причините, поради които обичате работата си

Прегарянето е в състояние да ни накара да забравим защо работим точно това. Ако се случи, ситуацията ще стане твърде опасна. Концентрирайте се и си спомнете причините, довели ви до това работно място. Отговорете си на въпроса защо обичате да правите това и какво удоволствие и удовлетворение ви носи тази дейност. Говорете с колегите си по темата и бъдете сигурни, че бързо ще преодолеете негативизма.

Телефон, социални мрежи и електронна поща

izklucete-telefona

В мига, когато напуснете сградата и тръгнете към дома си, изключете служебния си телефон. Ако искате да не станете жертва на прегаряне, то задължително го направете! По същия начин си забранете да отваряте електронната си поща или да влизате в създадените в социалните мрежи служебни групи. Не го правете, за да не станете поредната жертва на модерното зло. Ако се налага си повтаряйте: „За каквото и да се отнася, може да почака до утре.“ Бъдете сигурни, наистина може!

Релаксирайте редовно при това с неща, които ви стимулират и зареждат

sportuvaite

Ако сте любители на четенето, то задължително посветете определено време на най-новите книги, които иначе така и ще си останат на бюрото ви непипнати. Гледайте филми, спортувайте! Според едно френско проучване, публикувано в списанието PlosOne точно спортът е в състояние да намали тревогата и стреса наполовина.

Най-важното е във времето, определено за почивка, да се отдадете на онова, което ви доставя удоволствие, мотивира ви и ви вдъхновява. След няколко часа прекарани по този начин е сигурно, че ще бъдете достатъчно спокойни, мотивирани и дори щастливи. Както е сигурно, че наистина може да избягате от лапите на зловещото професионално прегаряне, наречено бърнаут.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: terrafemina.com

Снимки: ghanatalksbusiness.com, static1.squarespace.com, kercadelac.fr, master-and-more.de

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияВидеоЛюбопитноАлт. медицина