Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да направим така, че времето да не оказва влияние на настроението ни

Как да направим така, че времето да не оказва влияние на настроението ни

Как да направим така, че времето да не оказва влияние на настроението ни - изображение

Октомври си отива. Дните стават все по-къси, а небето все по-често е покрито с плътни и сиви облаци, слънцето е оскъдно. Тази промяна на сезоните сякаш винаги е съпроводена от чувство на тъга и дори на депресия.

Ако и вие сте от хората, на които мрачното и дъждовно време влияе на настроението, то си струва да отделите няколко минутки, за да прочетете този текст.

В началото е добре да припомним, че години наред учените изследват зависимостта между времето навън и човешките емоции и нагласи. В крайна сметка изводите им показват, че сезонните промени нямат непосредствено въздействие върху появата на депресия или нарушения в настроението. Изследванията водят до обособяването на четири групи от хора по отношение на промяната на сезоните и тяхното влияние. Оказва се, че най-голямата е на онези, за които няма никакво значение какво е времето. Според едно френско проучване обаче 6%-7% от населението, предимно жени, страда от сезонна депресия. Тя се дължи на рязкото и значително намаляване на яркостта на светлината през зимата. Тази естествена осветеност въздейства директно на нивото на мозъка, създава повече мелатонин и много по-малко серотонин, а както добре знаете благодарение на последния се чувстваме щастливи.

Повече светлина! Усетите ли първите признаци на меланхолия, веднага напуснете стаята. Без значение колко е мрачно навън, естествената светлина е за предпочитане. Освен това, излизайки от затвореното пространство, в което сте, вие ще имате чудесната възможност да се порадвате на многобройните и ярки цветове на есента. Едно жълто листо или короната на почервенелия ясен ще отклонят майсторски чувството на тъга. Цветовете са тези, които ще провокират емоциите ви и ще създадат настроение.

Повече физическо натоварване! Бягайте в парка, правете лицеви опори, вървете бързо, когато отивате до магазина. Бъдете сигурни, че колкото по-наситено и динамично е темпото ви на живот, толкова по-малко ще ви идва на ум за липсата на ярка слънчева светлина.

В миговете, когато не сте заети с работа, правете онова, което обичате най-много – прочетете любимата си книга, гледайте картини, слушайте музика, гответе, говорете с приятели и близки.

Когато се събудите сутрин и видите сивите облаци на мрачното небе, не се вторачвайте в тях, мислейки как ви потискат. Оцветете ги чрез фантазията си, спомнете си най-яркия слънчев ден от лятото и се усмихнете.

Ако нищо от изброеното не помогне, може да станете "нещотърсачи". Послушайте Пипилота Виктуалия Трансперанта Ментолка Ефраимова по известна като Пипи Дългото чорапче и търсете. Може да търсите вещи, хора, а най-добре самите себе си.

Ако направите деня си интересен, едва ли ще ви остане време да сте тъжни, меланхолични и тревожни, защото навън е сумрачно, а облаците са сиви като гранит. Не, въпреки сивотата, мрака и дъжда усмивката ще грее на лицето ви.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: meteocity.com

Снимки: ihsnews.net; img2.bibamagazine.fr;  lesnouvellesconquerantes.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛеченияВидеоСпортТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника