Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Инвалидна количка с възможности за изправено положение на човека създадоха руски инженери

Инвалидна количка с възможности за изправено положение на човека създадоха руски инженери

Инвалидна количка с възможности за изправено положение на човека създадоха руски инженери - изображение

Руски инженери създадоха инвалидна количка, която дава възможност на хората, загубили функционалността на долните си крайници, не само да се придвижват и седят, но и да се изправят. Това е възможно с помощта на електрическо задвижване в конструкцията, която работи като механизъм за повдигане.

Експертите обещават, че руският модел ще бъде по-евтин от чуждестранните аналози. Първото копие ще бъде произведено през следващата година, уверяват от компанията производител „Зетта“.

Количката има асинхронен двигател с функция за зареждане на батерията. Приложената задвижваща електрическа система има висока, около 92% до 96%, ефективност. Това означава, че разстоянието, което може да се измине с едно зареждане на батерията се увеличава с 55% в сравнение с останалите подобни инвалидни колички. Устройството ще тежи вероятно 18 килограма.

Изправянето на човека става чрез модула за вертикализация в електрическата част. В конструкцията има система от електрически задвижвания, които трансформират количката.

Основното предимство е свързано с цената. Предварителните сметки показват, че този вид инвалидна количка ще струва около 320 000 рубли. В същото време най-евтиният чуждестранен аналог, който се продава в Русия е на цена от 440 000 рубли. Високата степен на безопасност при използването е другото предимство.

Според директора на компанията Денис Щуровски първата количка ще бъде готова в началото на 2019 г. и той е убеден в нейната ефективност за хората с увреждания, тъй като в изправено положение се активират всички функции на организма.

Федералният регистър показва, че около 11 400 000 са хората с увреждания в Русия, а повече от половин милион са в инвалидни колички.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСоциални грижи