Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Ваксинация при децата

Ваксинация при децата

Ваксинация при децата - изображение

Ваксинацията е въведена за пръв път от Луи Пастьор през 1885 г. Методът на активна имунизация представлява въвеждането в организма на чужди антигени, които не само не предизвикват заболяване, но и правят хората невъзприемчиви към болестта, срещу която е насочена ваксината.

В днешно време съществуват доста противоречия, относно имунизациите. Това се подкрепя от факта, че например в САЩ за последните десетилетия смъртността вследствие на различни ваксини е почти десет пъти по-голяма от самите заболявания, срещу които са създадени ваксините.

От друга стана, добре е да бъде проведена ваксинация срещу определени инфекциозни заболявания, независимо от двойствените мнения по въпроса. Това е така, поради факта, че при новородените, а и при децата като цяло имунната система подлежи на развитие и усъвършенстване. Важно е за родителите да разпознават основните прояви и вредните ефекти при инфекциозните заболявания, защото по този начин тяхната мотивация и желание децата им да бъдат ваксинирани се повишава. Някои от основните проявления на най-разпространените детски инфекциозни заболявания са следните:

1. Морбили

Вирусът предизвиква обриви, кашлица, хрема, ушна инфекция, раздразненост на очите, пневмония, треска, мозъчно увреждане, апоплектичен удар и дори смърт.

2. Паротит

Вирусът причинява главоболие, треска и подуване на жлезите. Заболяването води и до подуване съчетано с болезненост в тестисите или яйчниците. Често паротитът води до стерилитет при мъжа, загуба на слух, менингит и в редки случаи смърт.

3. Рубеола

Предизвиква обриви, фебрилитет, в някои случаи може да са съпроводени с артрит. Ако жена се зарази с рубеола през бременността може да направи спонтанен аборт или да роди дете със сериозни увреждания.

4. Дифтерия

Вирусът поразява горните дихателни пътища. Характеризира се с възпаление на гърлото, фебрилитет, и характерен налеп върху лигавицата на сливиците, фаринкса и носа. При по-леки форми на дифтерия може да присъстват само кожни прояви. Причинява се от аеробната грам-положителна бактерия Corynebacterium diphtheriae.

5. Тетанус

Представлява ранева инфекция при бозайниците и човека. Причинява се от екзотоксини отделяни от анаеробния микроорганизъм Clostridium tetani. Заболяването се характеризира с учестена рефлекторна възбудимост, спазми на отделни мускулни групи или цялата телесна мускулатура. Смъртността е висока и се дължи на асфиксия. Тя възниква в резултат на парализа на диафрагмалната и гръдната мускулатура.

6. Коклюш

Представлява инфекциозно заболяване на дихателната система, причинено от Bordetella pertussis. Болестта се разпространява по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

7. Полиомиелит

Полиомиелитът е остро вирусно инфекциозно заболяване. Предава се по въздушно-капков и орално-фекален път. Източник на заболяването са вирусоносителите и вече заболелите. Характеризира се с възпаление на гръбначния мозък и сивото мозъчно вещество, вяли атрофични парализи, тежко протичане, висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст от 1 до 5 години.

8. Туберкулоза

Туберкулозата е хронично възпалително заболяване, засягащо предимно белите дробове, но и централната нервна система, лимфните съдове, костите, храносмилателната система, ставите и дори кожата. Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis. Източник на заразата е вече заболелият човек. От туберкулоза най-често се разболяват лица с потисната имунна система.

 

Всяка държава е въвела свой специфичен имунизационен календар според разпространените в нея заболявания. За България този календар включва имунизациите срещу хепатит В, туберкулоза, полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш, морбили, паротит и рубеола.

Според българския имунизационен календар ваксинациите при децата се провеждат в следния ред:

Веднага след раждането се прави ваксина срещу хепатит В. Прави се мускулна инжекция в крачето. Мястото се зачервява леко, рядко има странични ефекти. Препоръчително е детето да не се къпе.

Следващата ваксина е след изписването на бебето от болницата. Тя е срещу туберкулоза. Прави се подкожна инжекция на рамото. Повява се уплътняване и лека червенина. Случва се да се появи раничка. Почти винаги се появява белег.

През първия месец се прави реимуниация срещу хепатит В.

В началото на втория месец се прави първи прием на ваксините срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, пневмококи от тип В, като през третия месец следва втори прием на същите ваксини.

Четвърти месец от живота на детето започва с трети прием на ваксините от втория месец, а в началото на шести месец се прави реимунизация срещу хепатит В.

От седми до десети месец следва да бъде проверено дали децата имат белег от БЦЖ ваксината. Децата, нямащи белег се налага да се направи проба Мату. Децата с отрицателни резултати се имунизират отново.

След дванадесети месец децата подлежат на ваксинация срещу пневмококови заболявания, не по-рано от 6 месеца след III-ти прием (ІV прием). Ваксината представлява конюгирана пневмококова ваксина.

В началото на тринадесети месец следва имунизация срещу рубеола, морбили, паротит. Поставя се мускулна или подкожна инжекция.

Шестнадесет месеца (не по-рано от една година след третия прием) се прави реимунизация срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип B (ІV прием).

Следва Реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш (V прием). Прави се на 6 годишна възраст, а на 7 години се прави реимунизация срещу туберкулоза след отрицателна Манту проба.

На единадесет години децата трябва да се реимунизират срещу туберкулоза (след отрицателна проба Манту).

На дванадесет години следва да се направят ваксините срещу морбили, паротит и рубеола, а също и реимунизация против тетанус и дифтерия.

На седемнадесет години се правят ваксини срещу туберкулоза (след отрицателна проба Манту), тетанус и дифтерия.

От 25 годишна възраст през 10 години се правят реимунизации против тетанус и дифтерия.

Това представлява текущият одобрен имунизационен календар на България. По преценка на личния лекар и при изричното одобрение на родителите могат да бъдат поставени и други ваксини, но те не присъстват в задължителния списък. Към тях могат да бъдат причислени следните ваксини:

1. Ваксина срещу бяс.

2. Ваксина срещу коремен тиф.

3. Ваксина срещу Кримска Конго хеморагична треска.

4. Човешки нормален имуноглобулин, неспецифичен.

5. Пневмококова ваксина срещу Стрептококус пневмоние.

6. Ваксина против хепатит.

7. Противогрипна ваксина.

Принципно съвременните ваксини не предизвикват странични ефекти и имат добра поносимост, но трябва да се спазват някои изисквания и правила преди ваксинация и да се съблюдават определени правила, за да бъдат подобни рискове сведени до минимум. Трябва да се обърне внимание на:

1. Хората, проявяващи алергия към желатин, антибиотици като неомицин, или са получили алергична реакция към първата доза от МРП ваксината.

2. Хора, които са били болни по време на ваксинацията трябва да бъдат изключително внимателни и да се самонаблюдават за определени симптоми и оплаквания.

3. Бременните не се ваксинират. Жените не трябва да зачеват поне 4 седмици след поставяне на МРП ваксината.

4. Необходими са консултациите с лекар при поставяне на ваксината при случаите:

- при заразяване с ХИВ/СПИН, или други заболявания на имунната система, лечение с лекарства, оказващи влияние върху имунната система, при онкологични заболявания и химиотерапия, заболявания на кръвта;

- трябва да се внимава за случаи, в които се появяват затруднено дишане, слабост, повишена сърдечна дейност, треска, хрипове, бледост и замаяност, защото това могат да са симптоми на алергична реакция. Продължителността им е от няколко минути до няколко часа след ваксинацията.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛеченияИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаВидеоТестовеПатологияМикробиологияХранене при...Алт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияИнтервютаДиетиЗаведенияСоциални грижиАнкетиФизиологияОрганизацииСпортСпециалистиНормативни актовеПсихологияРецептиОбразованиеКлинични пътеки