Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Destructive Creation - Клошарите са част от градската среда, а ние се стараем да я подобряваме

Destructive Creation - Клошарите са част от градската среда, а ние се стараем да я подобряваме

Destructive Creation  - Клошарите са част от градската среда, а ние се стараем да я подобряваме - изображение

Destructive Creation са група млади българи, на които им пука къде и как живеем. В последните дни те станаха известни в социалните мрежи с една тяхна инициатива:
Ние сме група артисти. Занимаваме се с изкуство в градска среда от 4 години. Искаме да останем анонимни за да остава на преден план работата ни. Проекта "колички за клошари" е на 2-3 години. Сетихме се че можем да направим такива колички като купихме няколко пъти дървен материал от клошари с колички. Миналата година спирахме и питахме клошарите дали искат да им боядисаме количките - тогава изрисувахме 2.
Първоначално творците решават, че живота на точно тези хора би могъл да стане една идея по-цветен ако някой потърси контакт с тях и ги попита дали искат да им се боядиса количката, с която по една или друга причина са били принудени да се издържат. По-късно те решават да започнат да подаряват колички на бездомните хора. Обяснението им е просто: „Клошарите са част от градската среда, а ние се стараем да я подобряваме”.
Дали това е добро решение?
Искаме с работата си да даваме алтернативни решения за проблеми на града и обществото. Клошарите са проблем който не трябва да бъде пренебрегван, защото не става дума за улици, сгради или животни а за човешки същества.
Какви хора живеят по улиците на България?
Когато им давахме количките си поговорихме малко с тях. Историите им са различни. Не са най-щастливите хора на света и имат доста трудности. Не им съчувстваме, не ни е жал за тях. Със сигурност обаче положението на тези хора не трябва да е нещо нормално. Най-лесно е да им се наложат високи глоби, които никой да не събира и да продължава неглижирането на проблема. Това обаче не е решение. Не искаме да даваме акъл или да обвиняваме, а да представим алтернативно решение.
Да ви представим собствениците на новите колички по-подробно:


Той иска да бъде актьор - има диплома за това от Червената къща - събира най-вече желязо - разбрал за раздаваните колички от първия човек на който дадохме - пристигна тичайки - има книга за него; 5% от печалбата отива за лечението на болно дете - знаеше за работата ни, за това че правим неща от палета и за "кошера" на Ангел Кънчев и Патриарх Евтимий (Беседката от Sofia Contemporary)


Тя е Радосвета - има 6 операции от рак - с 1 гърда - мъчно й е, че го няма бюста й, но е много усмихната - обича "дядо Кънчо... шеф на болница Вита" (лекарят който я е оперирал) - навсякъде ходи с него "все едно по телепатия" - преди 2 седмици са й откраднали количката - приятелката й шефка на пункта обясни: тя е жена, дръпнат й я и... - дреме й - сега си има нова


С него си говорихме най-малко - той е първия който срещнахме на пункта - едното му око е затворено - имаше си и колега - на тях дадохме първата количка.


Вярваме, че България се нуждае от повече цветове, а част от тях намерихме точно върху тези колички. Надявам се, че и вие ще ги откриете.

Фейсбук страницата на Destructive Creation

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиНовиниЛюбопитноПсихологияАнкетиЗдравни съветиИсторияРецептиОбразованиеДиетиОрганизацииИнтервютаАлт. медицинаНормативни актове