Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Центърът за независим живот връчи протестна декларация на Минчо Коралски

Центърът за независим живот връчи протестна декларация на Минчо Коралски

Центърът за независим живот връчи протестна декларация на Минчо Коралски - изображение

Центърът за независим живот връчи протестна декларация на изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания, в която членовете на сдружението, подкрепени и от други организации и хора, настояват в срок от две денонощия агенцията да представи пред Комитета на ООН реалната картина в сектора, свързан с хората с увреждания в България. Заявяват, че ако това не се случи, ще започнат протестни действия.

Острата реакция и възмущението са провокирани от „откровените лъжи и полуистини“, представени от официалната българска делегация по време на 20 сесия на ООН за правата на хората с увреждания.
От Центъра за независим живот са категорични, че Минчо Коралски и държавните служители са заблудили, че държавата ни провежда политики по уврежданията, съобразени с Конвенцията. „Нищо от докладваното не отразяваше реалното положение на българите с увреждания!“, пишат те и се аргументират по следния начин.

В България няма деинституционализация, няма успешно образование за деца и младежи с увреждания в масовите училища, няма лична помощ, а само домашна или семейна грижа за по 2, 4 или 8 часа на ден, няма достъпен транспорт, нито адекватна реформа, която отговаря на индивидуалните потребности, нито приобщаваща среда за независим живот.

Изредените липси са акцентите от доклада на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания.

Днес до Комитета на ООН за правата на хората с увреждания беше изпратена и позицията на Нина Жишева, подкрепена от Центъра за независим живот и от още четири сдружения. Позицията на жената, която е в инвалидна количка от десетилетия, заради прекаран полиомиелит в детството, показва реалната картина. В текста Нина Жишева говори затова как у нас са закрити домове и са създадени малки услуги в общността, но това с нищо не е променило живота на българите с увреждания и те „продължават да живеят по същия начин – безнадеждно, без подкрепа, без перспектива за независим и достоен живот“. Тя е категорична, че у нас просто умело се подменят термините и това заблуждава всеки. Не са забравени още липсата на достъпна среда, недружелюбната към различните среда в училищата, както и факта, че у нас нито програмите, нито наредбата работят.

Като откровена лъжа Нина Жишева определя и това, че Националният съвет за интеграция на хората с увреждания има полезна роля. Според нея той е камъкът, който от години тежи на шията на българите с проблеми и за последните две десетилетия не е направил нищо добро, полезно или работещо. В същото време обаче, през последните десет години е усвоил близо 50 000 000 лв., без да помогне и се е превърнал в основа на статуквото.

В края на обръщението си към членовете на Комитета на ООН жената припомня, че в момента тече безсрочен протест на майките у нас, а това българските делегати са скрили.

Искайки подкрепа и намеса г-жа Жишева казва още: „Ние вече нямаме нито търпението, нито желанието, нито силите да продължаваме да живеем в тези нечовешки условия. Системата наистина ни убива и ние настояваме за реформа.“

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: cil.bg
Снимка: lapresse.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСпортАнкетиАлт. медицина