Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Центровете за заетост и социално подпомагане са осигурили работа на близо 167 000 души

Центровете за заетост и социално подпомагане са осигурили работа на близо 167 000 души

Центровете за заетост и социално подпомагане са осигурили работа на близо 167 000 души - изображение

Близо 167 000 безработни са започнали работа през последните три години благодарение на помощта на Центровете за заетост и социално подпомагане (ЦЗСП), които са общо 73 на територията на страната. Повече от половината от хората са вече част от първичния пазар на труда, а останалите работят по схеми на оперативната програма и националния план за действие по заетостта.

Центровете са създадени по проекта „Услуги „Лице в лице“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. В тях хората биват консултирани, информирани и ориентирани на принципа „едно гише“ като целта е безработните и всички, които получават социални помощи, да имат бърз и лесен достъп до възможност за работа и социално включване.

Друга важна задача, която проектът си поставя, е по-добрата координация между агенциите по заетост и социално подпомагане именно чрез пилотния модел за комплексно обслужване и индивидуализиране на услугите за хората от уязвимите групи.

Механизмът очевидно работи, защото малко над 45 000 души стават част от първичния пазар на труда, а почти 12 000 продължително безработни започват работа.

От социалното министерство информират, че от началото на юни тази година във всички ЦЗСП се предоставя и комплексна интензивна подкрепа на хора, които продължително са били без работа като с тях се сключват споразумения за интеграция в заетостта. По този начин се прилагат мерки насочени към образованието, обучението и социалната закрила.

От началото на прилагането на тези мерки до края на септември са сключени споразумения с малко над 11 800 души, повечето от които са с начално и основно образование. Данните показват, че има ефект от новите мерки, тъй като 2293 граждани, сключили подобни споразумения, вече работят, а други 352-а се обучават.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка: lexpress.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЛюбопитноОрганизацииСпорт