Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Цени на някои медицински изделия от Здравноосигурителната каса

Цени на някои медицински изделия от Здравноосигурителната каса

Цени на някои медицински изделия от Здравноосигурителната каса - изображение

Срещу медицинско направление всеки пациент има право да избере определено медицинско заведение, в което да се лекува. Необходимо е единствено то да има сключен договор с Националната здравноосигурителна каса за съответното желано от пациентите изследване, преглед или манипулация.

Цени на някои медицински изделия от Здравноосигурителната каса

1. Сърдечна клапна протеза - 1466 3000

2. Съдова протеза за гръдна аорта - 122 1500

3. Съдова протеза за коремна аорта и дистални съдове - 1222 1000

4. Стент - 6323 1000

5. Ставна протеза за тазобедрена става - 306 7900

6. Ставна протеза за колянна става - 268 2250

7. Кохлеарен имплантант - 59 28 000

8. Постоянен кардиостимулатор - 1168 2000

9. Временен кардиостимулатор - 18 500

Възможни са различни конфликти в болничните заведения около приложението на консумативи и медицински изделия, поради факта, че немалка част от тях не се заплаща от здравната каса или ако има заплащане то е частично.

Консумативите за други 43 клинични пътеки не се поемат от касата. Те включват например очната леща при катаракта, вискозната субстанция при хирургическа интервенция при глаукома, клипси и механични ушиватели в хирургията, ликвор-дрениращи системи в неврохирургията и др. Във всяка от пътеките касата упоменава, че не заплаща консумативите. За съжаление никоя институция не посочва кой всъщност плаща за тях. Поради тази причина болниците приемат, че за тях следва да платят нуждаещите се, а това именно са пациентите. Болничните заведения имат ангажимент да информират пациентите си относно това кои консумативи не се поемат от касата.

Пациентите заплащат определена сума на болничната каса, като срещу нея получават фактура или друг вид финансови документи. Желаещите лечение не е редно да влизат в сделки за консумативи или други медицински изделия директно с лекари. Ако това се случи се причислява като грубо нарушение, защото е вид корупционна практика. Медицинските изделия като стентове в инвазивната кардиология, изкуствени стави и кохлеарни имплантанти се финансират от НЗОК до определен предел на цените. Ако пациентите се нуждаят от друго, по-скъпо изделие (по преценка на лекуващия екип или по негов избор), те доплащат разликата до по-високата цена. В подобни случаи здравноосигурителната каса не възстановява парите от разликата на пациентите. Те често закупуват сами определеното медицинско изделие от фирмата дистрибутор, тъй като за болничните заведения е неизгодно да вземат по няколко изделия от вид и в последствие да ги съхраняват на склад.

Болницата няма право да взема пари за медицински изделия, ако то са на цената, която се покрива от касата.

 

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноАлт. медицинаОткритияПроизводителиИсторияЛайфстайлЛеченияСнимкиАнкетиТестовеЗдравни съветиПсихологияСпортХранене при...ФизиологияИнтервютаЗаведенияРецептиОбразованиеКлинични пътекиБотаникаГеографияСпециалистиНаправления в медицинатаЛичности