Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Целеви помощи за отопление за сезон 2015/2016 година

Целеви помощи за отопление за сезон 2015/2016 година

Целеви помощи за отопление за сезон 2015/2016 година - изображение

Целевите помощи за отопление се отпускат всяка година от 1 ноември до 31 март. Превеждането на финансовата подкрепа се осъществява на два пъти – за ноември и декември, но не по-късно от месеца, който следва месеца на издаването на заповедта, разрешаваща отпускането на помощта. В периода до 31.01 се превеждат сумите за януари, февруари и март.

Молбата-декларация трябва да се подаде в Сектор "Социална закрила" към дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Също така лицата трябва да заявят желания вид енергийна помощ за отопление – твърдо гориво, топлоенергия, електроенергия, природен газ.

Пенсионерите са привилегировани за отоплителен сезон 2015/2016г., тъй като при изчисляването на техните доходи няма да се имат предвид добавките, преведени за Великден, както и увеличението на пенсионните им възнаграждения от 01 юли 2015 година (от 1 юли 2015 г. социалната пенсия за старост от 113 лв. достигна до завидната сума от 115,15 лева).

За миналия отоплителен сезон (2014/2015г.) месечната сума на целевата помощ за отопление достигаше до 72,20лв., а за целия сезон сумата достигаше до 361,00лв. За новият отоплителен сезон 2015/2016г. предстои да се уточни размерът на помощта.

От 01 юли до 31 октомври към дирекциите за "Социално подпомагане" трябва да постъпят всички молби-декларации на желаещите да се възползват от помощта, а в рамките на 20 дена след подаването на нужните документи социалните работници трябва да изготвят анкети на отделните лица, определящи правото на помощта. Желаещите да се възползват от нея трябва да имат предвид, че лицата и семействата със средномесечни доходи за предходните 6 месеца преди този на подаване на документите трябва да е по-нисък от определения минимален доход за отопление. Тези български граждани трябва да отговарят и на още условия. Те са:
- да нямат сключени договори за предоставянето на определена собственост срещу издръжка и/или гледане;
- да не са продавали някакво недвижимо имущество през последните 5 години;
- да не са пътували в чужбина през последната една година;
- спестяванията на член от семейството не бива да надхвърлят 500 лева;

Още по темата:

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиПсихологияАнкетиРецептиЛеченияСтатистически проучванияЗаведенияИсторияОбразованиеСпортСпециалисти