Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Какво трябва да знаем относно финансовата компенсация за трудоустрояване при бременност, кърмене или напреднал етап на лечение ин-витро през 2016 година?

Какво трябва да знаем относно финансовата компенсация за трудоустрояване при бременност, кърмене или напреднал етап на лечение ин-витро през 2016 година?

Какво трябва да знаем относно финансовата компенсация за трудоустрояване при бременност, кърмене или напреднал етап на лечение ин-витро през 2016 година? - изображение

Когато дамите бъдат трудоустроени на друго работно място, тъй като са бременни, кърмят дете или са в напреднал стадий на ин-витро лечение, на осигурените българки се превежда финансова компенсация, ако на новата работа трудовото възнаграждение е намалено.

Дневната финансова компенсация е в рамките на разликата между получената среднодневна брутна трудова заплата през 24-те календарни месеца, които предхождат месеца на трудоустрояването, но тя не трябва да е по-голяма от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, както и вземаното среднодневна брутна работна заплата след направеното трудоустрояване. Когато осигурената българка се е трудила по-малко от 24 месеца до деня на трудоустрояване, компенсацията се сумира като разлика между среднодневната заплата, определена по чл. 41 от Кодекса за социално осигуряване и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение
след трудоустрояването.

В случай, че на новото работно място трудоустроената жена следва да получава среднодневна брутна трудова заплата, по-малка от минималното дневно заплащане, установено за България, или среднодневната заплата, определена по чл. 41, е по-малка от минималната заплата, установена за страната, дневната компенсация е в рамките на разликата между полученото среднодневно брутно работно възнаграждение преди трудоустрояването и минималната дневна заплата, установена в страната. През 2016 година размерите на минималната българска заплата е 420 лв.

Какви са условията за правото за получаване на компенсация за бременност и раждане?

Осигурените български граждани за общи заболявания и майчинство имат правото да получават финансова компенсация за бременност и раждане вместо трудова заплата, стига да имат 12 осигурителни месеца стаж, като те да осигурени за тези рискове.

Какви са размерите на компенсацията за бременност и раждане?

Дневната финансова компенсация за бременност и раждане се сумира в рамките на 90 % от среднодневната брутна трудова заплата или среднодневните осигурителни доходи, върху които са внесени вноските за осигуряване, а за самоосигуряващите се българи – внесените осигурителни вноски за общи заболявания и майчинство за времевия период от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпването на временната нетрудоспособност поради бременност и раждане.

Дневната финансова компенсация няма как да е по-голяма от среднодневната нетна заплата за времевия период, от която е изчислена компенсацията. Тя не трябва да е по-малка от минималната заплата, установена за България. Тя се сумира съгласно реда в чл.41, ал. 2 –5 от Кодекса за социално осигуряване. При придобиването на правото за получаване на финансова компенсация при бременност и раждане за периода на превеждането й или тази за отглеждането на дете, компенсацията е в горепосочените размери за предходния малчуган, ако това е по-благоприятното положение за майката. Когато българката е осигурена на повече от едно основание, общата сума на дневната финансова компенсация няма как да е по-малка от минималната заплата, установена за България.

Снимка: theprolifeyouth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноЗаведенияАлтернативна медицинаНормативни актовеСпециалисти