Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Успешно облекло при интервю за работа

Успешно облекло при интервю за работа

Успешно облекло при интервю за работа - изображение

В случай, че вече сте преминали през първите две стъпки от подготовката си за интервюто за мечтаната работа, добре е да помислите какво впечатление желаете да оставите чрез външния си вид на хората, които ще проведат събеседване с вас. Ако в миналото хората не са се замисляли кое е най-подходящото облекло, което следва да се носи по време на интервюто за работа, то към днешна дата човек се чувства "пренаситен" от изобилието от инструкции, които въпреки всичко, могат да му изиграят лоша шега. Най-често допусканите грешки нерядко са следствие от неправилния избор на дрехи, които не могат да презентират лицето в най-добра светлина.  

Въпреки немалкото инструкции, съществуват някои ясни конкретни изисквания за подбора на успешното облекло при интервюто за работа:

- дрехите, следва да будят доверие у човека, провеждащ интервюто;

- правилно подбраните дрехи подпомагат успешната комуникация;

- добре изготвената концепция за външния вид позволява на интервюираното лице да се чувства уверено, а по този начин пълноценно може да разкрие личностните си качества и способности.

Груба грешка е да се прибегне към разголено облекло, провокиращо погледите. Неудобни ситуации може да предизвикат и дрехите, говорещи за маниерност в поведението (крещящи фишута, блузи и рокли с гол гръб, тъмен грим, кичозни бижута). Комуникацията по време на интервюто за работа изисква семпъл, спретнат и делови стил, подсказващ за компетентността и виталността на интервюираното лице, а не за превзетост и позьорство.

HR експертката и консултантка - Алисън Дойл, е автор на няколко ценни книги, даващи съвети на хората, желаещи да открият своята мечтана работа. В една от тях - “Гид за търсене на работа”, Дойл е обърнала внимание на доста любопитен детайл – трябва да бъдат скрити евентуалните татуировки и пиърсинги. Според нея, облеклото по време на интервю трябва да се съобрази и със следната таблица:

При все казаното до тук, все пак, имайте предвид, че добрият избор на подходящи дрехи за интервюто определено не е основание да ви наемат на работа. Това обаче не означава, че „успешното” облекло не е важно (сред най-честите причини за елиминирането на определен кандидат след събеседване за работа са неподходящите дрехи). Добре е да сте наясно с факта, при интервю за работа вниманието е съсредоточено в по-голяма степен върху облеклото на жените, отколкото при мъжете. За съжаление тази печална констатация действа с най-голяма сила, когато интервюиращите са жени. Друг факт - жените, провалящи се на интервюта заради нередности във външния вид, са три пъти повече, от мъжете, отпадащи по тази причина. Въпреки това жените, интервюирани от мъже биха могли да получат преимущество, ако са облечени с по-делови дрехи. Добре е да се комбинират риза и блуза със сако върху тях, или рокля със сако. Не е задължително дрехите да са подбрани в черно или тъмносиньо, тъй като тези цветове са интензивни. Специалистите по бизнес облекло препоръчват на събеседване за интервю да се носи бежово или сиво сако върху синя рокля.

 

Вече знаете кои са най-характерните детайли, важни за подбора на „успешно” облекло за работното интервю. От вас се очаква да бъдете себе си и да сте уверени.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноЛеченияИнтервютаАнкетиСнимкиИсторияПроизводителиНовиниТестовеФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицина