Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Условия за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация

Условия за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация

Условия за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация - изображение

Паричната помощ с цел профилактика и рехабилитация се изразходват по условия и ред, фиксирани в Наредба № 1 от 13 февруари 2007 г. за условията за ползване на финансовата помощ за профилактика и рехабилитация (обн., ДВ, бр. 17 от 23.02.2007 г., изм., ДВ, бр. 6 от 2009 г. и бр. 2 от 2010 г., изм. и доп., ДВ, бр. 14 от 2012 г.).

Националният осигурителен институт (НОИ), чрез своите териториални подразделения отговаря за финансирането и контрола на дейностите по профилактика и рехабилитация, провеждаща се за следните групи ползватели:

1. Осигурените за общи заболявания, майчинство и/или за трудови злополуки и професионални болести.

2. Пациентите получаващи персонална пенсия за инвалидност. В случай, че не са навършили възрастта по Чл.68, Ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, не са се осигуряване и срокът на инвалидност в експертното решение на Териториалната експертна лекарска комисия, съответно на Националната експертна лекарска комисия, не е приключил.

Потребители, попадащи в първа точка получават правото на парична помощ за профилактиката и рехабилитацията, в случай че за тях са били преведени дължимите суми за осигуряване за период от шест месеца, предхождащи конкретния месец, за който се провеждат процедурите по профилактика и рехабилитация.

В този период се включва и времето:

1. На платен и неплатен отпуск за отглеждането на дете;

2. На платени и неплатени отпуски за временна нетрудоспособност и отпуската за бременност и раждането на дете;

3. На неплатен отпуск до 30 работни дена за календарна година;

4. Период, за който самоосигуряващите се потребители за общо заболяване и майчинство, са вземали финансови компенсации за временна нетрудоспособност, бременност, раждане, отглеждане на дете, през които не са имали правото на компенсации.

Условието за внесените или дължимите суми за осигуряване за времето от шест месеца не се счита за лицата, имащи някакво увреждане, което е вследствие на трудов инцидент или професионално заболяване.

Лицата, осигурили се единствено за трудова злополука и професионално заболяване, могат да се възползват от правото си на финансово подпомагане за профилактични и рехабилитационни процедури само при случаи на трудови злополуки и професионални заболявания.

Възраст за придобиването на право на получаване на пенсионно възнаграждение на база осигурителен стаж според текста на Чл.68 от Кодекса за социално осигуряване за 2013 година е 60 години и осем месеца за жени и 63 години и осем месеца за мъже.

Ползвателите получават правото на парична помощ за профилактиката и рехабилитацията в рамките на една календарна година за десет дневен престой.

Резервациите за постъпването при доставчиците на дейностите свързани с профилактичните процедури и рехабилитацията се извършват от заинтересованите потребители на тази услуга. Националният осигурителен институт не е отговорен за евентуалните проблеми, които е възможно да възникнат.

Преди извършването на каквито и да е резервации е нужно хората да бъдат информирани от различните териториални подразделения на Националния осигурителен институт относно:

1. условия и ред при упражняването на правото на финансово подпомагане с цел профилактични и рехабилитационни процедури;

2. заболявания и противопоказания за лечение при избраните изпълнители на дейностите свързани с профилактиката и рехабилитацията.

При евентуално резервиране е нужно потребителите да бъдат информирани от доставчиците на дейностите свързани с профилактика и рехабилитация за границите на финансовата сума и да бъдат информирани от изпълнителите на дейностите по профилактика и рехабилитация за размер на сумата, доплащаща се за храна на ден. Националният осигурителен институт няма отношение към формирането на сумата за доплащане на храната.

Потребителите имащи заболявания, които са противопоказни за третиране не се приемат от съответните изпълнители на дейности по профилактика и рехабилитация.

Лицата са задължени да спазват посочените срок за рехабилитация. Също така ска длъжни да ползват трите компоненти на получената помощ – процедури, нощувки и частичните парични помощи за храна.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеСоциални грижиНовиниЛеченияОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиСпортИсторияХранене при...ИнтервютаСнимкиПсихологияЛайфстайлРецептиЗаведенияОбразованиеАлт. медицинаСпециалистиКлинични пътекиАнкети