Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Условията, при които живеят незрящите в Пловдив, са безобразни

Условията, при които живеят незрящите в Пловдив, са безобразни

Условията, при които живеят незрящите в Пловдив, са безобразни - изображение

Мизерно, мръсно, рушащо се. Такива са условията, в които живеят хората с нарушено зрение в пловдивските общежития. Макар че думата живеят едва ли е подходяща, когато иде реч за подобни ужасяващи условия. Оказва се, че сградата не е ремонтирана от 1989 година. Според председателя на Съюза на слепите Васил Долапчиев субсидията от 628 000 лв., която организацията получава, не позволява от нея да се отделят пари за ремонтни дейности. В същото време той заяви, че приходите от наеми са 100 000 лв., но очевидно те също се разпределят за нещо друго.

До момента Васил Долапчиев не е получавал сигнал за безобразните условия, при които живеят незрящите, но след излъчения репортаж ще бъде направена проверка. Според това, което са му предали, ситуацията не била толкова ужасяваща.

Едва ли човек би могъл да остане безучастен, гледайки мястото, което обитават хората, лишени от възможността да виждат. Едва ли някой може да допусне, че въобще при подобни условия е възможно да живеят хора. Обградени от стени, които се рушат, падаща мазилка, свободно разхождащи се хлебарки. Използващи общи и безобразни тоалетни и бани. Тези, които имат средства, са направили ремонт, но това противоречи с договора за наем.

И този казус, подобно на много подобни нему, повдига въпроса за състоянието на държавата и обществото.

Най-малкото защото в една нормална държава не би било възможно в продължение на няколко десетилетия хора с проблеми да живеят в подобна мизерия. Не би било възможно никой да не реагира, още по-малко ръководството на Съюза, създаден за да защитава правата им и да се грижи за тях. И ако за пореден път става ясно, че държава няма, то идва ред на въпроса за реакцията на обществото. За тези десетилетия явно нито една неправителствена организация не е проявила интерес и не алармирала за проблема. Подобно нещо очевидно не са сторили и от сменящата се през четири години местна изпълнителна власт. За съжаление. А очевидно основният въпрос е, докога ще продължава това, защо го позволяваме и докога ние, виждащите, ще бъдем слепи?

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nova.bg, marica.bg

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОрганизацииНовиниАнкетиЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиИсторияСпортСоциални грижиЗдравни съвети