Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Употреба на европейска здравна карта в Чехия

Употреба на европейска здравна карта в Чехия

Употреба на европейска здравна карта в Чехия - изображение

Благодарение на европейската здравна карта всички граждани могат да се възползват от медицински грижи на територията на Европа. Категориите на здравноосигурителната система в Чехия може да се разгледа по следния начин:

1. Здравноосигурителна институция по място на престой

2. Прегледи при лекар или зъболекар

3. Медикаментозни препарати

4. Болнично лечение

5. Временна неработоспособност

Чехия

1. Здравно-осигyрителна институция по място на престой за Чехия е Здравна каса по избор на пациентите като тя има подразделения на VZP-Vseobecna zdravotni pojistovna. Други носители на здравно осигуряване са: ZPMV, ZPS, VOZP, HZP, OZP, RBP, ZPMA, CNZP.

2. При необходимост от медицинска помощ пациентите трябва да се обърнат към лекар, упълномощен да предоставя медицинска помощ за сметка на осигyрителната институция по място на престой. Нужно е да се представи формуляр от лекуващия лекар, от който ще се получи достъп до преглед при специалист. Лечението е безплатно.

3. Медикаментите се получават срещу рецепта и формуляр от личния лекар. Предвижда се определено доплащане.

4. За хоспитализация в болница в Чехия се осъществява срещу направление и същия формуляр от точки 2 и 3. Лечението е напълно безплатно.

5. Удостоверенията за временна нетрудоспособност се изпраща в местното поделение на Ceska sprava socialniho zabezpeceai.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноРецептиЛайфстайлСнимкиАнкетиСпортИсторияЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииХранене при...ПсихологияЗаведенияАлтернативна медицинаЛеченияТестовеФизиологияИнтервютаОбразованиеОткритияПроизводителиКлинични пътекиБотаника