Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Употреба на европейска здравна карта в Сърбия

Употреба на европейска здравна карта в Сърбия

Употреба на европейска здравна карта в Сърбия - изображение

Благодарение на европейската здравна карта всички граждани могат да се възползват от медицински грижи на територията на Европа. Категориите на здравноосигурителната система в Сърбия са подходящи за сключване на договор между Националната здравноосигурителна каса и (НЗОК) и института за социално осигуряване на Сърбия. Договорът ще влезе в сила от 01.06.2014 година (в Сърбия), а на 20.03.2014 г. д-р Румяна Тодорова (управител на НЗОК) и Зоран Панович (директор на сръбския институт за социално осигуряване) подписват в Белград договор за ползването на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) на територията на Република Сърбия.

Според заложеното в него здравноосигурените българи, притежаващи ЕЗОК или Удостоверение за временното й заместване (УВЗ на ЕЗОК) могат да се възползват от правото си на спешни здравни грижи по време на временния си престой в Сърбия, в съгласие със заложеното в Спогодба между Република България и Република Сърбия за социална сигурност влязла в сила на 01.02.2013 г.

Определените здравни услуги следва да се предоставят на всички здравноосигурени българи в лечебните заведения, включени в "Плана за мрежата от здравни заведения и в частните здравни заведения". Републиканският фонд за здравно осигуряване в Сърбия има договор с тях, за да се оказва здравна помощ. Обхвата на тази помощ е посочен в разпоредбите на Спогодбата между Република България и Република Сърбия за социална сигурност.

Здравноосигурените българи са длъжни да спазват всички процедури, заложени в сръбското законодателство. Те са: преди да настъпи осигурителното събитие да се заяви необходимост от спешна помощ. Това става пред компетентните звена на Републиканския фонд за здравно осигуряване, според конкретното място на временен престой. Това се прави, за да се издаде образец ИНО-1 ("Здравен лист за чуждестранно осигурено лице и членовете на неговото семейство", който трябва да бъде задължително представен на заведението, осигуряващо здравните услуги. В случаите, когато услугите вече са били предоставени на българското осигурено лице чрез ЕЗОК или УВЗ, лечебното заведение трябва да изиска и образец ИНО-1.

След въвеждането на ЕЗОК или УВЗ двустранната спогодба двуезичен формуляр BG/SRB 111 – "Потвърждение за право на обезщетение в натура за периода на престой в Сърбия" става ненужна.

Ръководствата на българската и сръбската институции впоследствие обсъждат и прилагането до този момент на Спогодбата за социална сигурност помежду им. За ефективното й прилагане се постига споразумение относно начина, по който следва да се решават занапред възникващите спорни въпроси в отношенията между двете институции в съседните държави.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиАнкетиИсторияСпортРецептиЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииПсихологияХранене при...Алт. медицинаЗаведенияТестовеФизиологияИнтервютаЛеченияОбразованиеОткритияПроизводителиКлинични пътекиБотаника