Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Употреба на европейска здравна карта в Португалия

Употреба на европейска здравна карта в Португалия

Употреба на европейска здравна карта в Португалия - изображение

Благодарение на европейската здравна карта всички граждани могат да се възползват от медицински грижи на територията на Европа. Категориите на здравноосигурителната система в Португалия може да се разгледа по следния начин:

1. Здравноосигурителна институция по място на престой

2. Прегледи при лекар или зъболекар

3. Медикаментозни препарати

4. Болнично лечение

5. Временна неработоспособност

Португалия

1.Здравноосигурителна институция по място на престой е местното подразделение на Centro de Saude, местна здравноосигyрителна служба е Administracao Regional de Sаudе.

2. При необходимост от лекарска помощ пациентите се обръщат към Centro de Sайде или договорните партньори на институцията. Необходимо е доплащане на медицинските услуги.

3. Медикаменти се получават с рецепта от аптеките. Съществува т.нар. "положителен списък" от лекарства, за които се заплаща между 30 и 80 на сто от стойността.

4. Лечението в обществени болници на Португалия е безплатно.

5. За удостоверена временна нетрудоспособност се уведомява компетентната българска институция.

За констатираната в Centro de Saude временна неработоспособност трябва да бъде уведомена компетентната българска институция.

 

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияЛайфстайлАнкетиСпортРецептиЗдравни съветиОрганизацииПсихологияНормативни актовеХранене при...ТестовеАлтернативна медицинаЗаведенияИнтервютаФизиологияЛеченияПроизводителиОткритияОбразованиеКлинични пътекиБотаника