Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Употреба на европейска здравна карта в Литва

Употреба на европейска здравна карта в Литва

Употреба на европейска здравна карта в Литва - изображение

Благодарение на европейската здравна карта всички граждани могат да се възползват от медицински грижи на територията на Европа. Категориите на здравноосигурителната система в Литва може да се разгледа по следния начин:

1. Здравноосигурителна институция по място на престой

2. Прегледи при лекар или зъболекар

3. Медикаментозни препарати

4. Болнично лечение

5. Временна неработоспособност

Литва

1. Здравноосигурителна институция по място на престой е местната каса на пациентите-Teritorines ligoniu kasos.

2. При необходимост трябва да се обърнат към изпълнителите на медицинска помощ, упълномощени да предоставят медицински услуги за сметка на осигyрителната инститyция по местопребиваване на пациентите. Също е необходима и ЕЗОК.

3. Медикаменти се получават в аптеките срещу рецепта. Нефигуриращите в литовската ценова листа лекарства се заплащат от пациентите, а във всички останали случаи на аптеката се дължи процент от стойността на лекарствата.

4. За да се постъпи в литовска болница е нужно лекарско направление.

5. Удостоверенията за временна нетрудоспособност се изпращат в тридневен срок в местното поделение на Държавния фонд за социално осигyряване-Valstybinio socialino draudimo fondo valdybos teritoriniai skyriai.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиАнкетиИсторияСпортРецептиЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииХранене при...ПсихологияЗаведенияЛеченияТестовеАлтернативна медицинаФизиологияИнтервютаОбразованиеОткритияПроизводителиКлинични пътекиБотаника