Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Употреба на европейска здравна карта в Латвия

Употреба на европейска здравна карта в Латвия

Употреба на европейска здравна карта в Латвия - изображение

Благодарение на европейската здравна карта всички граждани могат да се възползват от медицински грижи на територията на Европа. Категориите на здравноосигурителната система в Латвия може да се разгледа по следния начин:

1. Здравноосигурителна институция по място на престой

2. Прегледи при лекар или зъболекар

3. Медикаментозни препарати

4. Болнично лечение

5. Временна неработоспособност

Латвия

1. Държавната агенция за задължително здравно осигyряване Veselibas oligatas apdrosinasanas valsts agentura действа в Латвия.

2. При възникнала необходимост от е необходимо пациентите да се обърнат към договорните партньори на Държавната агенция, като представят ЕЗОК и документи за самоличност. Зъболечението е безплатно за лицата по 18 годишна възраст. За медицинските услуги се дължи потребителска такса.

3. Медикаменти се закупуват с рецепта. Разходи за "обща" рецепта се поемат от пациентите, а лекарствените препарати по "специална" рецепта трябва да се заплащат частично от пациента. Съществува и такса "услуга", дължаща се на избраната аптека.

4. В латвийска болница се постъпва с лекарско направление. Предвиждат се и такса за приемане и други разходи.

5. При издаване на удостоверение за временна неработоспособност, в 3 дневен срок трябва да се изпрати до Valsts socialas apdrosinasanas agentura в Рига.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиИсторияСпортРецептиЗдравни съветиПсихологияОрганизацииНормативни актовеХранене при...ФизиологияТестовеИнтервютаАлт. медицинаЗаведенияЛеченияОткритияПроизводителиОбразованиеКлинични пътекиБотаника