Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Употреба на европейска здравна карта в Естония

Употреба на европейска здравна карта в Естония

Употреба на европейска здравна карта в Естония - изображение

Благодарение на европейската здравна карта всички граждани могат да се възползват от медицински грижи на територията на Европа. Категориите на здравноосигурителната система в Естония може да се разгледа по следния начин:

1. Здравноосигурителна институция по място на престой

2. Прегледи при лекар или зъболекар

3. Медикаментозни препарати

4. Болнично лечение

5. Временна неработоспособност

Естония

1. Здравна институция, според място на престой. Наименованието й е Eesti Haigekassa.

2. Осигурява се от изпълнителите на медицинска помощ, упълномощени да я изпълняват за сметка на осигурителната институция, след като се представи европейската здравноосигурителна карта. Денталната помощ се заплаща.

3. Лекарствата се предоставят срещу рецепта. Безплатни са медикаментите, включени в специален лекарствен списък. Другите се доплащат.

4. За да се постъпи в болнично заведение са необходими медицинско направление от лекуващия лекар и валидна ЕЗОК. Престоя се заплаща.

5. Удостоверенията за временна нетрудоспобност се представят на местната компетентна институция. Вторият екземпляр се предоставя на българския работодател.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлАнкетиСпортИсторияРецептиЗдравни съветиОрганизацииНормативни актовеХранене при...ПсихологияИнтервютаАлтернативна медицинаЗаведенияЛеченияТестовеПроизводителиОбразованиеОткритияКлинични пътекиБотаника