Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Увеличение на пенсиите от месец октомври 2017 година

Увеличение на пенсиите от месец октомври 2017 година

Увеличение на пенсиите от месец октомври 2017 година - изображение

Експертите, част от екипа на Националният осигурителен институт (НОИ), информират потребителите си, че през месец октомври 2017 година стартира преводът на увеличените пенсионни възнаграждения. Изплащането им ще приключи на 20 октомври (петък) 2017 г.

Според Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване в средата на 2017 г.  минималният размер на личните пенсионни възнаграждения за осигурителен стаж и възраст, отпуснати при пълен осигурителен стаж се промени веднъж, а от началото на месец октомври той се промени още веднъж, достигайки до 200 лв.

С нови размери ще бъдат и всички пенсии, чиито минимални суми се определят като процент от минималните размери на пенсионните възнаграждения за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж. Така, при преведените при непълен осигурителен стаж пенсионни възнаграждения минимумът се определя на 170 лв. (85% от 200 лв.), а при наследствените - на 150 лв. (75% от 200 лв.).

Нововъведения има и при минималните размери на личните пенсионни възнаграждения за инвалидизация вследствие на общо заболяване, както и на тези вследствие на трудови инциденти и професионални заболявания. Съгласно фиксираният от медицинската експертиза процент, трайно намалена трудоспособност/вид и степен на увреждане, долната граница при първата група е между 170 и 230 лв. (между 85% и 115% от 200 лв.), а във втората – между 200 и 250 лв. (между 100% и 125% от 200 лв).   

Превеждането на пенсионните възнаграждения посредством пощенските станции ще се провежда по график, който ще се обяви предварително във всяка станция. Сметките на лицата, които получават пенсионните си възнаграждения по банков път, ще се заверят на 9-ти октомври 2017 г.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: www.nssi.bg
Снимка:Daily Mail

Още по темата:

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети