Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Трите закона за хората с увреждания ще бъдат готови до края на септември

Трите закона за хората с увреждания ще бъдат готови до края на септември

Трите закона за хората с увреждания ще бъдат готови до края на септември - изображение

Трите закона – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги ще бъдат готови до края на септември и ще влязат за обсъждане в парламента. Около това се обединиха днес представителите на майките, на национално представените организации на хората с увреждания и на Министерския съвет по време на среща, която продължи повече от 5 часа.

Мая Стоицева, която е представител на протестиращите майки, заяви, че другата тема, по която са постигнали съгласие, е комплексната оценка на индивидуалните потребности и създаването на специализиран орган, който ще ги осъществява.

Сред останалите важни въпроси, обсъдени днес е бил този за помощните средства. Здравният министър уверил, че в момента междуведомствена група обсъжда стандартите за тях. Както подчерта Мая Стоицева голяма част от темите са провокирали разгорещени дебати, но разговорите ще продължат следващата седмица.

От своя страна премиерът заяви, че по всяка тема възгледите са коренно противоположни. Бойко Борисов обеща, че информационната система за хората с увреждания ще бъде подобрена, а в новия бюджет ще бъдат отпуснати допълнително 150 000 000 лв.

Много преди да приключи срещата от КНСБ изразиха задоволството си от коректния и спокоен тон на дебата в социалното ведомство вчера и надежда, че и днес ще бъде така. Синдикатът обяви, че подкрепя философията на проекта, но той е само основата, върху която да се развие идеята за система, която гарантира достоен живот. От обществената организация смятат за изключително важно реформата в системата да бъде подкрепена финансово, защото така ще постигне и крайната си цел, каквото е и тази на ратифицираната от страната ни Конвенция за правата на хората с увреждания, а тя е техните права да бъдат равни с тези на останалите граждани.

След разговорите днес стана ясно, че палатковия лагер пред Народното събрание остава. Майките продължават да бъдат там, докато не видят реално осъществени промените, заради които започнаха своите протести. Въпросът е дали тези реформи ще се случат наистина или всички уверения в момента са просто опит да се потуши напрежението.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: novini.bg, knsb-bg.org
Снимка: novini.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория