Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Тристранният съвет подкрепи проектозакона за социалните услуги

Тристранният съвет подкрепи проектозакона за социалните услуги

Тристранният съвет подкрепи проектозакона за социалните услуги - изображение

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи законопроекта за социалните услуги. Четири от организациите казаха „да“, КТ „Подкрепа“ и Асоциацията на индустриалния капитал се въздържаха, а от Стопанската камара са категорично против промените.

Социалният министър, който председателства заседанието днес, за пореден път изтъкна, че задачата на новия регламент е да улесни достъпа до социални услуги чрез национална карта и освен специализирани, да предлага и общодостъпни.

Другата му голяма цел е да осигури качество и ефективност, както и по-гъвкаво изразходване на публичния ресурс.
Бисер Петков отново припомни, че качеството ще бъде ангажимент на специална агенция, която ще контролира.

От КНСБ подкрепиха законопроекта, като за пореден път Ася Гонева заяви, че в него има проблеми, които са резултат от проектозакона за личната помощ. Тя подчерта, че правителството е дало много голям кредит на доверие на протестиращите. В същото време изрази притеснение, че в началото на януари 2019-а сблъсъкът между трите законопроекта може да бъде достатъчно сериозен и да затрудни работата на агенциите, които реализират социалната политика.

Категорично против са членовете на БСК. Техният представител на заседанието днес каза, че определението за ползвателите и за вида на услугите е твърде широко и това ще демотивира големи социални групи. Димитър Бранков подчерта, че от камарата изразяват категоричното си несъгласие и с разсрочването на реформата в системата до 2035 г. Няма логика да се дава толкова дълъг период за промени, които биха могли да се осъществят в много по-кратки срокове.

Предстои санкция на Министерския съвет на проекта, след което той ще влезе за обсъждане в парламента.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеСнимкиЗаведенияЛайфстайлАнкетиСпортЛюбопитноИсторияОрганизацииПсихологияСпециалистиЗдравни съвети